Video bokswedstrijd tussen Facebook Watch & YouTube – welke is jouw favoriet?

Video bokswedstrijd tussen Facebook Watch & YouTube – welke is jouw favoriet?

Facebook maakt sinds een paar jaar zelf televisie. Het lijkt wel een bokswedstrijd tussen Facebook Watch & YouTube. Door veel mensen wordt dit social media kanaal door sommigen ook wel verantwoordelijk gehouden voor het afnemende succes van traditionele televisie-reclames.

Facebook Watch

Het platform genaamd Watch, laat televisie shows zien, gemaakt in samenwerking met o.a. Buzzfeed’s Tastemade (bekend om zijn korte clips met heerlijke recepten).
Het grote verschil met Netflix of gewone televisie is dat de kijker een persoonlijke ‘Watchlist’ kan aanmaken. Bovendien zal de kijker ook het aanbod aan shows te zien krijgen die al aansluiten op zaken die geliked zijn op Facebook. Het draait bij Watch om personalisatie en het ontdekken van nieuwe producties, middels een ‘discovery’ tab.

Omdat Facebook grote waarde hecht aan communities en het delen van ervaringen, is het op Watch dan ook mogelijk om commentaar en reacties te geven tijdens het kijken. Je kunt de video’s ook delen met vrienden.

Het belang van communities op Facebook blijkt ook uit de opties die Watch geeft als “Most Talked About”, “What Friends are Watching” en “What makes people laugh”. Allemaal bedoeld om in verbinding te blijven met je vrienden en om nieuwe vrienden/connecties te maken. Daarnaast hebben sommige shows hun eigen community pagina’s, waar fans met elkaar kunnen chatten.

 

 “Wij geloven in de mogelijkheid om ervaringen te herzien, kijkend door de lens van de community – inclusief het kijken naar video’s. Het kijken naar een show hoeft niet passief te zijn. Het kan een kans zijn om een ervaring te delen en mensen, die om dezelfde dingen geven, nader tot elkaar te brengen. – Mark Zuckerberg”

 

Een andere reden voor het creëren van Watch is minder ideologisch. Reclames leveren namelijk het geld op om Facebook draaiend te houden.

Youtube

In dezelfde periode toen FB Watch geïntroduceerd werd, introduceerde YouTube ook iets nieuws voor de mobiele app. Een nieuwe deel-optie, een soort eigen messenger systeem in YouTube, waarmee je videos kunt delen en samen met vrienden kunt kijken en commentaar kunt geven. Veel interactiever kijken en beleven dan dat je voorheen op YouTube kon. Hiermee profileert YouTube zicht tegenwoordig meer en meer als een social media platform.

Het lijkt wel een boks wedstrijd, waar Facebook steeds meer gaat innoveren op video-content, innoveert YouTube de kant van online community-building op.

Het is en blijft al jaren een mooie ‘bokswedstrijd’, waar wij als kijkers en videomakers alleen maar van kunnen profiteren!

Over de schrijver
Over Anne Marie Hazenberg Anne Marie Hazenberg is een gepassioneerde foto- & videograaf en ondernemer. Altijd online en altijd aan het leren, want social media verandert immers continu. Anne Marie’s kennis leidde tot het oprichten van NewMediaBrains in 2006. Nadat ze sinds 1995 in de ICT sector aan de wieg van internet heeft gestaan. Zij heeft een fotografie trackrecord sinds 1986, een ICT trackrecord sinds 1995 en een TV (Hilversum) en Social Media trackrecord sinds 2006. Deze combinatie maakt dat zij alle benodigde disciplines op het hoogste niveau beheerst. De juiste ingrediënten voor de Smartphone Video & Linkedin Social Selling training die nodig zijn om de vaardigheden over te dragen.
Reactie plaatsen

Schrijf je in voor de wekelijkse vrijdag video vitamine

Elke week een gratis tip voor het maken van mooie video's met je smartphone
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we de tips naartoe sturen?
IK WIL DIE TIPS