Zo creëer jij de perfecte online video strategie

Zo creëer jij de perfecte online video strategie

Wil jij succes bereiken met online videos? Dan is een goede planning & strategie onmisbaar! Of je nu ondernemer bent, of bij een organisatie werkt. Met een strategisch marketingplan voor je videos bereik jij jouw doelgroep sneller en makkelijker. Dus, wordt het ook veel leuker! 

En dat is nu precies wat ik je wil meegeven; op een zo makkelijk mogelijke manier jouw knetter goede videos laten scoren bij de kijker. 

Waarom heb je een video contentstrategie nodig?

Je wilt gewoon dat het een beetje snel klaar is, die videocontent. Een goede strategie helpt jou daarbij. Na het lezen van dit blog weet jij welk huiswerk je moet doen om video’s te maken die scoren bij de gewenste kijker. En weet jij spontane -uit de heup geschoten- video’s op een slimme manier in te zetten. Hierdoor creëer je meer variatie in jouw serie online video’s.

Voordat je verder leest, even dit

Zelf ben ik al vanaf 2005 bezig met het beantwoorden van talloze vraagstukken rondom de perfecte videostrategie. Voor zowel klanten als eigen gebruik. Bij NewMediaBrains geloven we erin dat het delen van kennis jou inspireert tot innovatie en ervoor zorgt dat jij moeiteloos over de bekendste valkuilen heen springt. 

Ik zou het daarom waarderen, als jij na afloop wil laten weten wat je van dit blog vindt. Door een reactie achter te laten of een mailtje te sturen 😉  

Oké, nu weer verder. 

Wat is een online video strategie?

Een videostrategie zorgt voor een goede workflow voor het maken van video’s. Omdat je gedwongen wordt na te denken over een aantal belangrijke punten.

Met één video bereik je niks. Daarom wil je dat alle video’s die jij post een samenhangend geheel vormen. Jouw videostrategie zorgt ervoor dat je overzicht houdt. Zie de videostrategie als een draaiboek dat een  professionele regisseur gebruikt om een film te produceren. Alle scenes samen worden uiteindelijk de film. 

Je bepaalt: 

  1. Welke boodschap je wil verspreiden
  2. Waar je deze boodschap gaat verspreiden
  3. Op welke manier je een boodschap verspreid
  4. Welke doelen je wil behalen

TIP: vertrouw altijd op je eigen inzicht. Geen bedrijf is hetzelfde en er is ook niet 1 specifieke methode. Houd de tips & tricks uit onze ervaring aan als een hulpmiddel voor jouw bedrijf. En innoveer vervolgens op eigen tempo en inzicht naar de richting die het beste past bij jou en jouw organisatie. 

 

De videostrategie verder uitgelegd 

Wie is jouw doelgroep en waar zitten jouw kijkers op te wachten? De aandacht van je kijker grijp je door jezelf eerst in ze te verdiepen. Blijf wel vasthouden aan je eigen bedrijfsidentiteit. Wil je bijvoorbeeld zakelijk of juist spontaan overkomen? Gebruik je huisstijl en kies een herkenbaar format dat je telkens terug laat komen.  

Daarna wil je weten waar je video’s gaat posten. Er zijn tegenwoordig heel wat social mediakanalen en je doelgroep zit niet overal. Uitvogelen waar jouw doelgroep zich bevindt is een blogonderwerp op zich. Dus ik ga er niet te lang op in. Kortgezegd zijn Instagram, YouTube, LinkedIn en Facebook nog steeds grote kanalen. Al zijn platformen zoals Snapchat en TikTok behoorlijk populair bij de jongere generatie. Onderzoek, experimenteer, meet data en zet in op de kanalen met de -voor jou- meeste potentie. 

Ga je voor storytelling? Of wil je informatieve video’s delen? De manier waarop je een boodschap verspreid hangt af van wat jij wil uitstralen met je video’s. En wat je doelgroep interessant vindt. Ga hierover brainstormen. Het is niet in beton gegoten, dus voel je vrij te experimenteren. 

En tot slot, ga je meten of je video’s een beetje aanslaan. Hoe is het met de kijkersloyaliteit? Blijven mensen de video’s helemaal kijken, of heb jij vaak te maken met Sjaak Afhaak? Krijg je veel likes en comments of blijven reacties uit. Wordt je video gedeeld. Opgeslagen. En wordt er vaak geklikt op je call to action? Dit zijn allemaal voorbeelden van meetbare doelen. Stel van te voren vast welke doelen jij gaat meten en waarop je wil groeien.

Van strategie naar plan in 4 stappen 

Als de strategie duidelijk is, ga je aan de slag met je contentplanning. Het doel is om helder te hebben, op welke dagen je wat gaat plaatsen. En op welk kanaal je dat gaat doen. Een goede voorbereiding is 75% van al het werk! 

Wat staat er in jouw contentplanning?

Jouw videocontentplanning is het draaiboek voor al jouw video’s. Je denkt na over de frequentie waarop je video’s wil plaatsen. Bepaalt één boodschap per video. En denkt na over de technische eisen. Je kan dit zo uitgebreid maken als je zelf wil. Om je op weg te helpen licht ik de belangrijkste onderdelen van je contentplanning toe. 

1. Voor wie is je videocontent bedoeld?

Je hebt hiervan al een grove lijn uitgezet in je strategie. Heb jij meerdere segmenten in je doelgroep? Bijvoorbeeld B2B en B2C. Kies dan voor welk segment je een video gaat inzetten. B2B klanten zijn vaak op zoek naar de beste oplossing en vergelijken prijzen. B2C klanten zijn vaak op zoek naar inspiratie en vermaak. Wissel ook tussen mensen die jou al goed kennen en je nieuwe volgers. Stel bij elke video de vraag; “wat heeft mijn kijker aan deze video?”

2. Waar gaat je video over? 

Waardevolle tips, je (bedrijfs)verhaal. Een favoriete quote die jou inspireert. Een kijkje achter de schermen. Je collega van de maand in de schijnwerper zetten. De ideeën zijn eindeloos. Video’s zijn perfect om je doelgroep iets te vertellen over je product/dienst of een salespitch te geven. Wissel af met verschillende onderwerpen. 

3. Welke (social media)tool is geschikt?

Als het goed is heb je al nagedacht over het kanaal waar jij jouw video’s wil delen. Noteer voor elk kanaal de technische vereisten. Instagram en Facebook doen het goed met een vierkant formaat video. Je creëert hier ook veel bereik door het plaatsen van Stories. Voor Stories heb je weer een ander formaat nodig, namelijk rechtop. Op Linkedin kan je goed uit de voeten met een vierkante video, maar werkt rechthoekig ook prima. Lees meer over videoformats in dit blog  

4. Wanneer en hoe vaak ga je iets posten?


Gouden vuistregel: consistentie is the key to succes! Je kan beter minder frequent plaatsen dan inconsistent. 

Er zijn ook genoeg tools om je posts op social media van te voren online in te plannen. Handig als je dagen hebt waarop het niet lukt om verse video’s te posten. Een aantal van deze tools zijn: https://later.com/ -  https://www.planoly.com/ - https://www.hootsuite.com/.  

Tip: zorg dat je een ritme kiest dat je vol kan houden. En dat je altijd een voorraadje video’s achter de hand hebt. Die komen goed van pas als je bijvoorbeeld even geen inspiratie hebt.  

Inspiratie en handige tools

Zo, nu heb je alle input voor een handige online videostrategie- en contentplanning. Nu nog een flinke dosis inspiratie. Mijn tip? Neem altijd een boekje mee. Goede ideeën komen altijd op de meest onhandige moment en dan wil je dat kunnen vastleggen. Verder zijn er leuke inhaakkalenders met een overzicht van inhaakdagen, zoals; ‘warme-truiendag’, ‘puppydag’ en ‘high five dag’. Deze inhaakkalenders zijn online te vinden. En als je wilt, kan ik hem ook naar je opsturen. Laat het even weten in een e-mail of reactie onder dit blog. We hebben een kant en klare inhaakkalender voor 2022 op de plank liggen. 

Zie er de lol van in

Alles wat je met plezier doet gaat je makkelijker af. Dus wees niet te streng voor jezelf. Maak het leuk en plan je online video’s niet al te strak in. Elke dag is een verrassing en ruimte voor ‘ad-hoc momenten’ is wel erg fijn. Gebeurt er op jouw dag iets leuks en verrassends dat je wil delen? Dan moet dat mogelijk zijn. 

Bijkomend voordeel: video’s die er spontaan uitzien, doen het over het algemeen beter dan strak geregisseerde video’s. Deel je video’s en geniet van de reacties en kijkcijfers. De interactie op video is ook de perfecte manier om je doelgroep weer beter te leren kennen. Vergeet niet om af en toe het resultaat van je video’s te meten!

Deel je succes

Successen moet je vieren! Wij vieren het succes graag met je mee. Kom jij jouw resultaten delen en inspiratie opdoen in het  online videocafé? Of, ben jij naar aanleiding van dit blog zo enthousiast geworden dat je het liefst morgen al een expert bent met video? Doe dan eens mee met de LIVE training in Rotterdam. Bijvoorbeeld op 25 mei. Met een groepje van maximaal 8 cursisten gaan we een hele dag aan de slag met het maken van video’s. Het enige wat je nodig hebt is jouw telefoon en een fikse dosis enthousiasme!  

Lijkt je de LIVE training waardevol, maar kan je er niet bij zijn? Don’t worry! We hebben een fantastische online leeromgeving waarmee jij in jouw eigen tempo aan de slag kan, op de momenten dat het jou uitkomt. Ideaal voor iedereen met een drukke agenda en de nodige ambities om meer te doen met video. 

 

Of wil je toch heel graag de LIVE training bijwonen op een andere datum? Laat het dan weten! En stuur een mail naar training@newmediabrains.com, met het onderwerp “zet mij vrijblijvend op de wachtlijst”. Dan informeren wij jou zodra de nieuwe datums bekend zijn!

Behind the scenes - smartphone video productie ▶️

Over de schrijver
Over Anne Marie Hazenberg Anne Marie Hazenberg is een gepassioneerde foto- & videograaf en ondernemer. Altijd online en altijd aan het leren, want social media verandert immers continu. Anne Marie’s kennis leidde tot het oprichten van NewMediaBrains in 2006. Nadat ze sinds 1995 in de ICT sector aan de wieg van internet heeft gestaan. Zij heeft een fotografie trackrecord sinds 1986, een ICT trackrecord sinds 1995 en een TV (Hilversum) en Social Media trackrecord sinds 2006. Deze combinatie maakt dat zij alle benodigde disciplines op het hoogste niveau beheerst. De juiste ingrediënten voor de Smartphone Video & Linkedin Social Selling training die nodig zijn om de vaardigheden over te dragen.
Reactie plaatsen

Schrijf je in voor de wekelijkse vrijdag video vitamine

Elke week een gratis tip voor het maken van mooie video's met je smartphone
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we de tips naartoe sturen?
IK WIL DIE TIPS