Tips en apparatuur voor de beste video opnames

Tips en trucs voor de beste
smartphone video opnames

Wat heb je nodig aan apparatuur zoals een selfiestick en microfoon - vanuit je thuiswerkplek?

Steady shot en goed geluid! Dat maakt het 1e verschil voor de kijker, wat je zegt komt daarna…

Apparatuur smartphone video's maken

Aan de slag met video’s maken, gewoon met je smartphone 🎥

Nette, pakkende en professioneel uitziende video’s ten behoeve van jouw online communicatie, op een authentieke en eigentijdse wijze.


De video boodschap, jouw verhaal, dat heb je al.

Die smartphone ook. Waarschijnlijk al járen. En wist je dat je met die smartphone een heuse complete videoproductie set in handen hebt? Je kan álles met die ene smartphone.

 

Om je video’s een profi look & feel te geven is het verstandig om in ieder geval op 3 zaken te letten! Hier alle 3 op een rijtje:

1. Licht

2. Geluid

3. Steady shot

videoboodschap maken
licht smartphone video's maken

Licht

  Licht is overal en licht is gratis. Natuurlijk licht ook vaak het mooiste licht, mits je er goed voor gaat staan. Zorg ervoor dat je niet tegen het licht in filmt, tenzij zo bedoeld… Maar zorg ervoor dat het licht (het natuurlijke licht van buiten) óp het gezicht van de spreker valt.

   

  Positioneer je camera en je stoel daarom op de beste plek, waar dit licht het mooiste op beeld komt. Maak een oefenshot waarbij je een rondje draait en kijk eens hoe het licht veranderd. Kies daaruit je favoriete filmpositie.

Geluid smartphone video's maken

Geluid

De microfoon van je smartphone is oké, maar geeft doorgaans niet de beste audio kwaliteit. Deze is er namelijk op gericht om zoveel mogelijk vanuit de hele omgeving op te nemen. Inclusief de wind (als je buiten bent) en bijvoorbeeld het gezoem van de airco als je binnen filmt.

 

Je maakt een verbluffende indruk bij je kijker als je gebruik maakt van een goede richt microfoon. Ik adviseer je eens te kijken naar het assortiment van Røde. Zij bieden de beste kwaliteit voor een heel betaalbaar tarief.

Ook zijn het hele robuuste producten, dat vind ik bijvoorbeeld heel fijn, want bij mij gaat er nog wel eens wat stuk onderweg 🙂 of tijdens het reizen. Ook hebben zij slim nagedacht over het gebruikersgemak van de thuisfilmer. Speciaal voor smartphones en de meeste producten kan je er 1-2-3 opklikken en gáán! 

Steady shot smartphone video's maken

Steady Shot

De meest eenvoudige truc om je video een professioneel uiterlijk te geven is te zorgen dat je een steady shot maakt. Dat wil zeggen dat het frame van wat je filmt niet te veel beweegt, of liever helemaal niet beweegt. Dat doe je door te filmen vanaf een statief of steadycam, i.p.v. uit de hand.

Vaak heeft het geen toegevoegde waarde om te lopen of anderszins te bewegen met de camera terwijl je filmt. Vanuit nature voelt het misschien wel zo dat je het op deze manier moet doen, probeer het, draai het proces maar eens om. Zet je camera/smartphone op een mooie plek (let hierbij ook even op je achtergrond én waar het licht vandaan komt). En richt de camera op de spreker of op jezelf als je wilt vloggen. Zorg voor een omlijsting die niet te veel afleidt.

Wil je toch al lopend een verhaal aan de kijker vertellen dan kan je met de camerahouder op de selfiestick je eigen lijf als stabiele factor inzetten. We noemen deze techniek SelfiestickAcrobatiek. Dit leer je o.a. tijdens onze online smartphonevideo training. Dit eenmaal onder de knie maak je nooit meer onstabiele beelden!
Selfiestick T3 apparatuur smartphone video's maken

Selfiestick

Wij hebben mee mogen denken bij de ontwikkeling van de meest handige selfiestick, de T3. Deze stick heeft een aantal belangrijke “wannahave” kenmerken:

 • zeer licht van gewicht en toch helemaal van metaal (robuust)
 • compact om mee te nemen (past in je handtas)
 • tri-pod tot maximaal 165 cm (genoeg voor interviews)
 • afneembare selfiestick voor het toepassen van de SelfieStickAcrobatiek methode
 • kantelbare smartphone houder (voor landscape én portret modus, handig bij opnames van o.a. stories)
 • waterpass in de houder
Advies apparatuur smartphone video

Ons advies aan jou

Met de selfiestick T3 (statief) van €99 en de Røde Video Mic L €85 (incl. BTW) ben je helemaal rond en heb je alles wat je nodig hebt. Je kunt er jaren mee vooruit. Let erop dat je smartphone een lightning (bij Apple) of een minijack (Android telefoons) ingang heeft om de microfoon aan te bevestigen. Heb je een Android toestel zonder minijack aansluiting, contact mij dan even voor het beste advies voor dat toestel.

 

Note: Als je statieven van vergelijkbare kwaliteit ‘los’ aanschaft (statief voor 165 hoogte, een losse selfie stick, een opzet stuk (stevige telefoonhouder), dan ben je in totaal doorgaans meer kwijt dan 99,-. En al die losse attributen is ook gedoe in je handtas...

 

De sticks met Bluetooth raad ik niet aan. Het is beter om een losse remote shutter te kopen. Niet integreren in je selfiestick, als je het nodig hebt is de batterij doorgaans leeg en bij aanschaf betaal je voor zo’n model meer, voor iets wat je dan toch niet gebruikt.
 

Laat maar weten of ik je hiermee verder mag helpen, mail of bel me met je wensen en afhankelijk van het tijdstip kan het diezelfde dag nog naar jouw adres op de post.

Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief € 7,95 verzendkosten per pakket.

Note: Ons doel is om mensen te leren professionele video's te maken met hun smartphone. 


Daarom ambiëren wij dat onze cursisten gebruik maken van de beste materialen om op eenvoudige wijze de beste video’s te kunnen maken. Om het makkelijk te maken willen wij de mogelijkheid bieden om de essentiële producten die wij adviseren direct bij ons te bestellen.


Wij zijn geen officiële webshop/verkooppunt.


Naast het assortiment van ons advies is er nog veel meer ‘Nice to have’ op de markt. Daarover vertellen wij alles tijdens de training. Op deze dag bestaat de mogelijkheid om diverse apparatuur uit te proberen.

NewMediaBrains is officieel geautoriseerd dealer van
Røde producten.


NL-6E8CBD6D

Selfiesticks

Selfiestick Pixelmaker T3
€ 99,-

Pixelmaker T3

Selfiestick - de T3 is alles in 1 = een must have!

Pixelmaker T3: Een lichtgewicht statief die je gemakkelijk verplaatst door het huis voor diverse vloglocaties. Ik vind de T3 ideaal omdat het alles in 1 is. Een losse selfiestick, een tafel tri-pod en een statief tot 165 cm op te rekken. Helemaal van aluminium, licht gewicht en voor bereid op landscape én portret opnames (16x9 of 9x16)


De Pixel Maker T3 Smartphone is een draagbaar statief voor vloggers en smartphone fotografen. Dit veelzijdige statief is compact en licht en neem je mee naar dagelijkse evenementen en op reis. Het is zowel een ministatief als monopod en je breidt het uit tot een ooghoogte van 165 centimeter.


Ook gebruik je het statief als selfiestick door de middenkolom te ontkoppelen. Op de meegeleverde afneembare telefoonhouder passen smartphones van minimaal 5.6 en maximaal 9.4 centimeter breed. Je neem panoramafoto's door het balhoofd 360 graden te draaien. Met de ingebouwde waterpas zie je of de T3 Smartphone Tripod recht staat tijdens het maken van de foto of video.

De prijs is incl. btw en excl. verzendkosten.

Microfoons

€ 85,-

Røde Microfoon Video Mic C

Microfoon Video Mic van Røde - opklikken en gaan (inclusief windkap, alias dooie kat) = een must have!

Je sluit de Rode Videomic Me-C microfoon met een USB-c connector aan op je Android Phone of tablet. Met deze microfoon verbeter je de geluidskwaliteit van de opnames van je smart apparaat. Dit is handig wanneer je regelmatig interviews of video's opneemt.


Door het gerichte opnamepatroon wordt het geluid vooral van de voorkant opgenomen. Geluiden van de zij- of achterkant worden onderdrukt. Zo heb je minder last van ruis in je opnames. Dankzij het meegeleverde windscherm maak je ook buiten heldere geluidsopnames. Om je opnames terug te luisteren, sluit je oordopjes of een koptelefoon aan op 3.5 mm jack aansluiting van de microfoon.

Uitleg Røde Video Mic C

Voor alle android toestellen - alle apparaten met een USB-c aansluiting

Prijs: € 85,- incl. BTW en excl. verzendkosten.

€ 85,-

Røde Video Mic L

Voor iPhone 8 en hoger

Uitleg Røde Video Mic L 

Voor iPhone 8 en hoger

Prijs: € 85,- incl. BTW en excl. verzendkosten

€ 65,-

Røde Video Micro

Voor iPhone - Android én voor compact, systeem & DSLR camera's | multifunktioneel inzetbaar dus

Uitleg Røde Video Micro  

Voor iPhone - Android én voor compact & Systeem camera's  | multifunktioneel inzetbaar dus. Per situatie kan het zijn dat je aanvullend nog een extra kabeltje nodig hebt.

Prijs: € 65,- incl. BTW en excl. verzendkosten.

Røde VloggerKit edition
€ 159,-

Røde VloggerKit - iOS Edition

De Rode Vlogger Kit iOS Edition bevat alles wat je nodig hebt om professionele resultaten te krijgen bij het filmen met je iPhone. De VideoMic Me-L richtmicrofoon maakt rechtstreeks verbinding met je telefoon via de Lightning-connector en levert een helder en duidelijk geluid.

Grip

De SmartGrip zorgt ervoor dat je telefoon stevig op zijn plaats blijft voor stabiele opnamen en sluit naadloos aan op de Tripod 2 voor handheld of desktop gebruik.

Videolamp

De MicroLED videolamp zorgt er hierbij voor dat al je opnamen perfect worden belicht.

Microfoonclip

De Rode Vlogger Kit iOS Edition wordt geleverd met een microfoonclip om ervoor te zorgen dat de microfoon stevig vast zit. Een Rode WS9 windshield wordt meegeleverd om buiten en in ongunstige weersomstandigheden te filmen.

De VideoMic ME-L is compatibel met alle Apple iOS-apparaten met iOS 11 en een Lightning-connector.Kenmerken van de Rode Vlogger Kit iOS Edition


 • Complete kit voor het maken van video's met je iPhone
 • Volledig metalen houder met rubberen grepen voor telefoons van 65 tot 85 mm breed
 • Richtingsgevoelige geluidsopname om achtergrondgeluid te verminderen
 • MicroLED-lamp met een bedrijfsduur van meer dan 4 uur op volle accu
 • Statief met 3 standen voor handheld of desktop gebruik
 • Gimbal statiefkop voor nauwkeurige camerapositionering
 • Geschikt voor iOS 


De prijs is incl. btw en excl. verzendkosten.

Røde VloggerKit Universeel
€ 159,-

Røde VloggerKit - Universal Edition

De Rode Vlogger Kit Universal Edition (3.5mm) bevat alles wat je nodig hebt om professionele resultaten te krijgen bij het filmen met je smartphone met een 3.5mm koptelefoonaansluiting. De VideoMicro richtmicrofoon maakt rechtstreeks verbinding met je telefoon en levert een helder en duidelijk geluid voor elke toepassing.

Grip

De SmartGrip zorgt ervoor dat je telefoon stevig op zijn plaats blijft voor stabiele opnamen en sluit naadloos aan op de Tripod 2 voor handheld of desktop gebruik.

Videolamp

De MicroLED videolamp zorgt er hierbij voor dat al je opnamen perfect worden belicht.

Houder voor accessoires

De Rode Vlogger Kit Universal Edition wordt geleverd met de DCS-1 houder met 2 cold shoes voor een snelle en eenvoudige montage van zowel de VideoMicro als de MicroLED en de Rycote Lyre shock mount. Een Rode WS9 windshield wordt meegeleverd om buiten en in ongunstige weersomstandigheden te filmen.


Kenmerken van de Rode Vlogger Kit Universal Edition (3.5mm)

 • Complete kit voor het maken van video's met je smartphone
 • Volledig metalen houder met rubberen grepen voor telefoons van 65 tot 85mm breed
 • Richtingsgevoelige geluidsopname om achtergrondgeluid te verminderen
 • MicroLED-lamp met een bedrijfsduur van meer dan 4 uur op volle accu
 • Statief met 3 standen voor handheld of desktop gebruik
 • Gimbal statiefkop voor nauwkeurige camerapositionering
 • Inclusief houder met 2 cold shoes

  De prijs is incl. btw en excl. verzendkosten.

The USB-C Vlogger Kit
€ 159,-

Røde VloggerKit - USB-C EditionKenmerken van de Rode Vlogger Kit USB-C Edition


 • Complete kit voor het maken van video's met je smartphone met USB-C-connector
 • Volledig metalen houder met rubberen grepen voor telefoons van 65 tot 85mm breed
 • Richtingsgevoelige geluidsopname om achtergrondgeluid te verminderen
 • MicroLED-lamp met een bedrijfsduur van meer dan 4 uur op volle accu
 • Statief met 3 standen voor handheld of desktop gebruik
 • Gimbal statiefkop voor nauwkeurige camerapositionering
 • Geschikt voor Android 10 en hoger


Uitleg Røde VloggerKit

Bekijk alle informatie op de website van Røde VloggerKit


Prijs: € 159,- incl. BTW en excl. verzendkosten.

€ 219,-

Røde Microfoon Wireless Go II Single

Microfoon Wireless Go - opklikken en gaan: draadloos goed geluid opnemen - tot ca. 200 meter bereik!

DRAADLOOS AANSLUITEN EN FILMEN MAAR! 

Helemaal niet complex om te gebruiken. En als je qua audio vaak grote afstanden wilt overbruggen dan levert deze set je draadloos goede audio tot ca. 200 meter afstand van de camera. 

Uitleg Røde Wireless Go II Single

Voor iPhone - Android én voor compact, Systeem & DSLR camera's | multifunktioneel inzetbaar dus.

DRAADLOOS AANSLUITEN EN FILMEN MAAR! 


Prijs: € 219,- incl. BTW en excl. verzendkosten.

€ 289,-

Røde Microfoon Wireless Go II dual

Microfoon Wireless Go - opklikken en gaan: draadloos goed geluid opnemen - tot ca. 200 meter bereik!! 2 PERSONEN DRAADLOOS AANSLUITEN EN FILMEN MAAR! 

Ook helemaal niet complex om te gebruiken. En als je qua audio vaak grote afstanden wilt overbruggen dan levert deze set je draadloos goede audio tot ca. 200 meter afstand van de camera. 

Uitleg Røde Wireless Go II dual

Voor iPhone - Android én voor compact, Systeem & DSLR camera's | multifunktioneel inzetbaar dus. 

2 PERSONEN DRAADLOOS AANSLUITEN EN FILMEN MAAR! 

Prijs: € 289,- incl. BTW  en excl. verzendkosten.

Review van de voorganger in 2020 - de Røde Wireless Go I 

Luister naar het verschil

Luister naar het verschil tussen mét & zónder gebruik van de video mic me. De audio is in deze video niet helemaal lipsync, maar dat ligt aan mijn edit en niet aan de apparatuur 🙂.

Wannahaves

Bovenstaand advies is de basis, maar voor de smartphonevideo fan die verder wil…..  

iOgrapher GO
€ 69,-

iOgrapher GO 

iOgrapher GO is inclusief smartphone houder

* dit (losse) ding moet je dus in je hand houden of op een statief bevestigen (is ook een optie, leuk voor de ‘heb'…)

 

Met de iOgrapher Go voor GoPro/Android/iPhone maak je eenvoudig video's met je smartphone of action camera. Dankzij de handvatten aan de zijkant film je stabiel uit de hand en wissel je snel van camerastandpunt. Op de 3 cold shoe mounts bovenop bevestig je randapparatuur zoals een lamp, microfoon of field recorder. Met de 1/4" schroefaansluiting aan de onderkant van de hoes bevestig je je toestel op een statief.

 

De iOgrapher GO is geschikt voor verschillende toestellen, namelijk de GoPro, Android en iPhone en zijn samen te gebruiken met verscheidenheid aan Actie Camera's, Mobiele apparatuur en Cases. Je kunt er alles in kwijt, je mobiele telefoon of toch liever een vertrouwde video- of fotocamera. Doordat je apparatuur veilig is gemonteerd in de iOgrapher GO Case en hierdoor beschermd is tegen trillingen of anderzijds invloeden van buitenaf, kun je zeker zijn van professioneel beeld. 


Case herkenbaar aan het kenmerkende handvat systeem, waarbij aan weerszijde van de Case een stevig handvat zichtbaar is. Hierdoor kun je de Case stabiel vasthouden wat de beeldkwaliteit (deels) optimaliseert.

 

Schroef een statief op de extra 1/4"-aansluiting onderop de Case en je kunt de iOpgrapher Go overal neerzetten en rustig alles naar wens instellen voor de ultieme opname. Zorgen over de kwaliteit of bewogen beeld behoren zo tot het verleden.

Moza Mini-S Essential
€ 99,-

Moza Mini-S Essential

De Moza Mini-S Essential is een opvouwbare smartphone gimbal waarmee je vloeiende video's maakt. Je neemt de gimbal gemakkelijk mee op reis doordat je hem in elkaar vouwt tot een formaat van 20 centimeter. Zo bespaar je ruimte in je handbagage. Deze 3 assige gimbal heeft functies zoals Hyperlapse, Slow Motion en Sport Gear voor professionele beelden. Met object tracking volgt de gimbal een bewegend onderwerp. Ook gebruik je de verticale portretmodus voor selfies of livestreaming. Je bedient de gimbal met je smartphone via de Moza Genie app voor iOS en Android. De Moza Mini-S is compatibel met smartphones tot een gewicht van 280 gram. Daarnaast gaat de accu van de gimbal tot 8 uur mee.

Uitleg Moza Mini-S Essential

Bekijk hier de instructie video van de Moza Mini-S Essential
GripGear Director Set
€ 170,-

GripGear Director Set 

Voor de iets meer ervaren smartphonevideograaf hieronder een WANNAHAVE ….

Leuke challenge!

Wie maakt de spannendste timelapse van zijn/haar (thuis)werkdag?

Advies Anne Marie Hazenberg

Advies nodig?

Twijfel je welke producten voor jou geschikt zijn of wil je gewoon even overleggen? Neem dan gerust contact met ons op. Ik help je graag!
Anne Marie Hazenberg

Wie is Anne Marie Hazenberg?

Anne Marie Hazenberg is een gepassioneerde foto- & videograaf en ondernemer. Altijd online en altijd aan het leren, want social media verandert immers continu. Anne Marie’s kennis leidde tot het oprichten van NewMediaBrains in 2006.


Nadat ze sinds 1995 in de ICT sector aan de wieg van internet heeft gestaan. Zij heeft een fotografie trackrecord sinds 1986, een ICT trackrecord sinds 1995 en een TV (Hilversum) en Social Media trackrecord sinds 2006.

Deze combinatie maakt dat zij alle benodigde disciplines op het hoogste niveau beheerst. De juiste ingrediënten voor de Smartphone Video & Linkedin Social Selling training die nodig zijn om de vaardigheden over te dragen. 

Focus op online succes

Waarom is onze focus 100% gericht op jouw online succes?

Iedereen zou onbeperkt moeten kunnen leren van de beste mensen uit het vak Online Media. Praktisch en doeltreffend kennis overdracht door een onafhankelijk bron. Sharing = caring, bespaar veel tijd en laat je leiden om de valkuilen heen. 


Dat is het ultieme doel van NewMediaBrains, sinds 2006 een gevestigde naam, die staat voor kwaliteit, efficiëntie en resultaatgericht. Om van jou en jouw organisatie een online ster te maken. Lees op de pagina Over Ons meer over oprichter en trainer Anne Marie Hazenberg.


Binnen de wereld van online heeft NewMediaBrains de focus gelegd op Social Selling met Linkedin (haal alles uit je gratis accounts) en Videomarketing, leer filmen met je smartphone. Maak in een handomdraai nette video’s voor de verschillende social media kanalen. Elk kanaal heeft zo weer zijn eigen specifieke kenmerken en technieken. Doordat wij zijn meegegroeid vanaf allereerste het begin van social media, zijn er weinig geheimen en delen wij onze kennis graag met jou!


Inzicht & kennis leiden dan tot efficiënt doen.