Staand of liggend filmen?

Jouw video wordt vanaf nu 200% beter 

Wanneer moet je voor verticale of horizontale video kiezen? Hoe zit het met een horizontale video op Instagram? Je leest het in dit blog.

Je leest het goed! Vanaf nu maak je deze fout nooit meer: VVS (verticaal video syndroom). Na het lezen van dit artikel weet jij wanneer je horizontaal of verticaal moet filmen met je smartphone. Het verschil is groot en dat maakt óf breekt je video. Samen met de basiselementen: licht, geluid en een steady shot zoals we dat ook in de online video cursus leren.

 Staand of liggend filmen?

Wat is het verticale video syndroom? 

Laten we bij het begin beginnen. Kortgezegd is het verticaal video syndroom de term die in het leven is geroepen voor filmpjes met een staand beeld. Dat wil zeggen: rechtop gefilmd. In het verleden werd een verticale video pontificaal afgekeurd. Onze ogen zitten immers naast elkaar, en niet boven elkaar.

Daarom zijn alle televisieschermen, bioscoopschermen en computerschermen horizontaal gemaakt. Ons eigen zichtveld is ook breder dan dat het hoog is. Bij een verticale video, valt er een groot deel van je beeld weg. Doordat dit hoog en smal is, best logisch toch? Om die reden is horizontale video jarenlang de standaard geweest. Dat kijkt het prettigst en zo benut je de ruimte in het beeld optimaal.

Horizontaal of verticaal filmen

Er is langzaam verandering gekomen in het ‘normale’ plaatje van een horizontale video. Verticale video’s zien we steeds vaker, dankzij de smartphone. De moderne telefoon opende de deuren voor een nieuwe vorm van video. Je gebruikt ze zelf ook vast wel. Even snel een videootje opnemen voor de familie als je op vakantie bent. Laten zien hoe fantastisch het Hollandse weer die dag is. Of gewoon een boodschap in selfiemodus opnemen en doorsturen.

Waarom film je vaak verticaal? 

Vaak doe je het al onbewust, tijdens het filmen heb je jouw telefoon rechtop in je handen. Zo kan je goed zien wat je filmt en tegelijkertijd je telefoon het beste bedienen. Zodoende is het VVS destijds ontstaan toen de mobiele telefoons uitgerust werden met camera’s.

Verticale video is in

Persoonlijke, ‘snackable’ en korte video’s worden steeds vaker gedeeld. Deze video’s zijn, jawel: verticaal. Dit soort filmpjes kom je vooral tegen op social media. Denk aan video’s voor Instagram met de Stories en IGTV, Facebook en TikTok.

Platformen als Youtube zijn (nog) niet optimaal ingericht voor verticale video’s. Je ziet vaak twee zwarte balken aan weerszijde van het filmpje. Dat maakt je video een stuk minder knap. 

Note: sinds 2019 accepteert Instagram ook horizontale video’s op IGTV. Voorheen konden er alleen verticale video’s geüpload worden. Ook Youtube is meegegaan in de tijd. Sinds vorig jaar accepteert Youtube zogeheten ‘shorts’. Als je deze filmpjes op een mobiel apparaat bekijkt heb je geen last van zwartruimte om de video.

Zet het juiste format in

Voor korte video’s die je vooral op social media laat zien, kan je makkelijk een staande video maken. Duurt jouw video net iets langer en wordt hij (vermoedelijk) vooral op groter scherm bekeken? Kies dan sowieso voor een liggende video.

Door simpelweg je telefoon een kwartslag te draaien voordat je gaat filmen.

Tip: ‘Wil je jouw video op meerdere kanalen inzetten? Maak dan shots in beide varianten! Ook leuk wanneer je bijv. in je Stories een teaser wil laten zien van jouw video die in de volle lengte op Youtube staat.’


smartphone video tipsWanneer film je liggend?

Het beste van beiden 

Video’s maken vinden we leuk. Dus ga vooral lekker oefenen. Oefenen. En nog meer oefenen. Dat is en blijft de sleutel tot het maken van goede video’s. Je kan een verticaal beeld ook heel creatief gebruiken in je video.

In de online training waar je leert filmen met je smartphone, gebruik ik een verticale video in een horizontaal beeld. Klinkt gek hé? Maar ik heb de achtergrond beeldvullend gemaakt en focus in een verticaal kader op het onderwerp van de video. Zo krijg je een speels effect in je beeld dat de video interessanter maakt om naar te kijken. Een van de redenen dat we in de cursus veel aandacht besteden aan het bewerken van video’s met je smartphone.

Voorbeeld uit de module 'editing' van de Online Cursus 


Voor- en nadelen verticale video

Verticale video’s zijn dus in opmars. Toch kleven er nog een aantal nadelen aan verticale beelden. In veel video’s zorgt een verticaal beeld voor zwarte balkjes aan de zijkant. Mits je dit op een creatieve manier oplost. Ook kan je beeld krachtiger overkomen wanneer je liggend gefilmd hebt. Een liggend beeld kan je op je telefoon kantelen. Een verticaal beeld daarentegen, is statisch. In een videobewerkingsprogramma is het mogelijk om je verticale beeld horizontaal te maken, door een horizontaal vlak uit te snijden. Je verliest hierdoor wel een groot deel van je opgenomen beeld.

Video Montage Tips

 Video Montage Tips
Samengevat 

Je beeldformaat is bij een verticale video (9x16). En bij een horizontale video (16x9). Weinig mensen lijken zich bewust te zijn van het effect voor de kijkers. Terwijl het verschil heel groot is.

Mijn tip? Zorg dat je oefent met het maken van zowel verticale- als horizontale video’s. Beide vormen zijn nuttig. Zet verticale video’s in voor alle korte, persoonlijke video’s op social media. En film horizontaal voor langere video’s die professioneel en prettig moeten wegkijken.

Vragen? 

Heb jij nog vragen naar aanleiding van dit topic? Stel ze gerust! Je kan mij mailen of jezelf gratis inschrijven voor het online video café. Hierin bespreken we alle vragen over video gezamenlijk. Leerzaam én gezellig!


Wees welkom in het Online Video Café! Klik op het plaatje ⤴️Over de schrijver
Over Anne Marie Hazenberg Anne Marie Hazenberg is een gepassioneerde foto- & videograaf en ondernemer. Altijd online en altijd aan het leren, want social media verandert immers continu. Anne Marie’s kennis leidde tot het oprichten van NewMediaBrains in 2006.Nadat ze sinds 1995 in de ICT sector aan de wieg van internet heeft gestaan. Zij heeft een fotografie trackrecord sinds 1986, een ICT trackrecord sinds 1995 en een TV (Hilversum) en Social Media trackrecord sinds 2006.Deze combinatie maakt dat zij alle benodigde disciplines op het hoogste niveau beheerst. De juiste ingrediënten voor de Smartphone Video & Linkedin Social Selling training die nodig zijn om de vaardigheden over te dragen.
Reactie plaatsen

Schrijf je in voor de wekelijkse vrijdag video vitamine

Elke week een gratis tip voor het maken van mooie video's met je smartphone
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we de tips naartoe sturen?
IK WIL DIE TIPS