'Verticaal filmen’ is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, hoe komt dat?

'Verticaal filmen’ is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, hoe komt dat?

Verticaal filmen is tegenwoordig heel normaal, maar niet de standaard. Of het nu in de bioscoop, op televisie of een computerscherm is, de videos die je kijkt zijn doorgaans allemaal horizontaal. Met de komst van smartphones is deze standaard een aantal jaren geleden langzaamaan zo’n 90 graden gedraaid. Veel video’s worden tegenwoordig verticaal gefilmd.

Met name de intrede van ‘stories’ hebben gezorgd voor het massaal accepteren en maken van verticale video’s.

Hoe werkt ons brein m.b.t. verticaal of horizontale video’s?

De oude ‘regel’ voor horizontaal filmen was gebaseerd op de stand van onze ogen, terwijl een smartphone per definitie verticaal is. Dit is vanwege de benodigde afstand tussen onze oren en mond, met als gevolg dat je voor het maken (en kijken) van een filmpje werd geacht je telefoon te draaien.

YouTube promoot vooralsnog het meest van alle platformen horizontale video’s. De YouTube app is tegenwoordig wel aangepast om verticale video’s te bekijken.

Platformen als snapchat en TikTok richten zich 100% op de verticale filmpjes; simpel omdat hun gebruikers dit het liefste doen. Zij volgen dus de gewoonte van hun 100 miljoen gebruikers in plaats van de gebruiker te vertellen hoe ze hun smartphone anders moeten vasthouden.

Snapchat/TikTok heeft de app zo aangepast dat de knoppen het makkelijkst te bedienen zijn als je verticaal filmt. Ook de advertenties worden op dit format video getoond. Andere social media kanalen spelen ondertussen ook in op deze blijvende ontwikkeling en laat verticale filmpjes op een smartphone/tablet in full screen zien.

Moeten we nu allemaal stoppen met horizontaal filmen en alleen verticaal filmen?

Welnee, maar het is inmiddels wel logisch dat verticaal filmen er ook bijhoort. Platformen als TikTok, Snapchat, Instagram en Facebook worden gebruikt voor korte snappy video’s, die vaak spontaan gemaakt zijn en niet voor 2 uur durende speelfilms.

De stories op de verschillende kanalen zijn ook ge-end op verticale video formats. Het loont om van te voren te bedenken waar je je video wilt plaatsen. Daarna kun je de keuze voor horizontaal of verticaal bewust te maken. Als beide nodig is voor je boodschap, dan film je 2 keer. Of met 2 toestellen, óf je lost het op in de montage achteraf.

En tja, als je zo’n spontaan moment filmt, denk je er niet altijd aan om je telefoon te draaien. Je houdt hem vast op de manier die het beste voelt en dat is meestal: verticaal.


Verticaal of horizontaal, goede videos maken kun je leren in één dag door onze workshop Online Video te volgen.

Kijk hier voor meer informatie over de Smartphone Video Training.


Wil jij direct aan de slag met het maken van professionele video’s?

Wij hebben voor jou dé gratis checklist met 12 praktische tools. Zo kun jij meteen starten.

Download Checklist Tools

Over de schrijver
Over Anne Marie Hazenberg Anne Marie Hazenberg is een gepassioneerde foto- & videograaf en ondernemer. Altijd online en altijd aan het leren, want social media verandert immers continu. Anne Marie’s kennis leidde tot het oprichten van NewMediaBrains in 2006.Nadat ze sinds 1995 in de ICT sector aan de wieg van internet heeft gestaan. Zij heeft een fotografie trackrecord sinds 1986, een ICT trackrecord sinds 1995 en een TV (Hilversum) en Social Media trackrecord sinds 2006.Deze combinatie maakt dat zij alle benodigde disciplines op het hoogste niveau beheerst. De juiste ingrediënten voor de Smartphone Video & Linkedin Social Selling training die nodig zijn om de vaardigheden over te dragen.
Reactie plaatsen

Schrijf je in voor de wekelijkse vrijdag video vitamine

Elke week een gratis tip voor het maken van mooie video's met je smartphone
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we de tips naartoe sturen?
IK WIL DIE TIPS