arrow_drop_up arrow_drop_down
'Verticaal filmen’ is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, hoe komt dat?

'Verticaal filmen’ is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, hoe komt dat?

Verticaal filmen is tegenwoordig heel normaal, maar niet de standaard. Of het nu in de bioscoop, op televisie of een computerscherm is, de videos die je kijkt zijn doorgaans allemaal horizontaal. Met de komst van smartphones is deze standaard een aantal jaren geleden langzaamaan zo’n 90 graden gedraaid. Veel video’s worden tegenwoordig verticaal gefilmd.

Met name de intrede van ‘stories’ hebben gezorgd voor het massaal accepteren en maken van verticale video’s.

Hoe werkt ons brein m.b.t. verticaal of horizontale video’s?

De oude ‘regel’ voor horizontaal filmen was gebaseerd op de stand van onze ogen, terwijl een smartphone per definitie verticaal is. Dit is vanwege de benodigde afstand tussen onze oren en mond, met als gevolg dat je voor het maken (en kijken) van een filmpje werd geacht je telefoon te draaien.

YouTube promoot vooralsnog het meest van alle platformen horizontale video’s. De YouTube app is tegenwoordig wel aangepast om verticale video’s te bekijken.

 

Platformen als snapchat en TikTok richten zich 100% op de verticale filmpjes; simpel omdat hun gebruikers dit het liefste doen. Zij volgen dus de gewoonte van hun 100 miljoen gebruikers in plaats van de gebruiker te vertellen hoe ze hun smartphone anders moeten vasthouden.

Snapchat/TikTok heeft de app zo aangepast dat de knoppen het makkelijkst te bedienen zijn als je verticaal filmt. Ook de advertenties worden op dit format video getoond. Andere social media kanalen spelen ondertussen ook in op deze blijvende ontwikkeling en laat verticale filmpjes op een smartphone/tablet in full screen zien.

 

Moeten we nu allemaal stoppen met horizontaal filmen en alleen verticaal filmen?

Welnee, maar het is inmiddels wel logisch dat verticaal filmen er ook bijhoort. Platformen als TikTok, Snapchat, Instagram en Facebook worden gebruikt voor korte snappy video’s, die vaak spontaan gemaakt zijn en niet voor 2 uur durende speelfilms.

De stories op de verschillende kanalen zijn ook ge-end op verticale video formats. Het loont om van te voren te bedenken waar je je video wilt plaatsen. Daarna kun je de keuze voor horizontaal of verticaal bewust te maken. Als beide nodig is voor je boodschap, dan film je 2 keer. Of met 2 toestellen, óf je lost het op in de montage achteraf.

En tja, als je zo’n spontaan moment filmt, denk je er niet altijd aan om je telefoon te draaien. Je houdt hem vast op de manier die het beste voelt en dat is meestal: verticaal.


Verticaal of horizontaal, goede videos maken kun je leren in één dag door onze workshop Online Video te volgen.

Kijk hier voor meer informatie over de Smartphone Video Training.

Reactie plaatsen