arrow_drop_up arrow_drop_down

Over censuur, vrijheid en geschiedenis

Bevriend zijn met manager en collega’s op Facebook, je idool volgen op Instagram en Tweeten met politici;  het lijkt allemaal heel normaal en logisch. In ons land tenminste!

Nu kennen we de landen waar internet en social media hevig gecontroleerd wordt door de overheid en waar men niet zomaar alles kan posten. Censuur en controle, het gebeurt nog altijd. Maar zelfs als je zelf helemaal niets kritisch te posten hebt en dit ook niet doet kun je tóch in de problemen raken.

Evert in de oorlogstijd in 1945

Zoals in Thailand. Daar denkt de regering heel anders over social media en kan het volgen van een  kritische historicus, journalisten en politieke tegenstanders al gezien worden als computer-criminaliteit. Dan denk je wel even 2 keer goed na voordat je op de ‘volg’ knop klikt.

Zo proberen ze deze ‘dissidenten’, die vaak al in ballingschap leven omdat het hen verboden is  om hun mening te publiceren, van hun publiek af te houden.  Amnesty International protesteert tegen deze Thaise wet, en heeft e.e.a. ook al aangekaart bij de Verenigde Naties.

Wij kunnen ons dat niet goed voorstellen, gelukkig leven wij in een heel vrij land en staat het ons vrij te volgen wie wij willen op Twitter, Instagram en Facebook. Zelfs personen met een onfrisse mening – en ja, dat is subjectief.

Onze laatste oorlog eindigde in 1945 en toen waren er natuurlijk geen internet en social media en moest de bezette bevolking het doen met illegale radio’s en kranten. Nu zijn er steeds minder overlevenden die ons uit eerste hand kunnen vertellen hoe het er destijds aan toeging en moeten wij het doen met oude foto’s en filmpjes.

Om toch een idee te krijgen hoe het was tijdens de tweede wereldoorlog heeft het Nationaal Comittee in samenwerking met KPN en het Verzetsmuseum Amsterdam een blog op YouTube.

Een 13-jarige jongen Evert, blogt alsof het 1945 is, speciaal voor deze week. Leerzaam, indrukwekkend en ook leuk.

Op Twitter kun je het account @RealTimeWWII volgen, in het Engels wordt in real time getwitterd ‘in 1945’.

En als je wilt zien hoe het leven in oorlogstijd in kleur was, in plaats van zwart wit, dan heeft Retronaut een prachtige serie met kleurenfoto’s.

Opdat wij nooit vergeten.

Reactie plaatsen