Ben jij voorbereid op een Social Media crisis?

Ben jij voorbereid op een Social Media crisis?

Als je zakelijk actief bent op Social Media, en dat ben je natuurlijk(!), ontkom je er niet aan om je voor te bereiden op een eventuele Social Media crisis. Gelukkig komen die niet vaak voor, maar je weet het nooit en niets is zo desastreus als onvoorbereid te zijn in de supersnelle wereld van Twitter, Instagram en Facebook als het misgaat.

Nu hoeft zo een voorbereiding helemaal niet zo spannend en ingewikkeld te zijn, maar een goed en duidelijk stappenplan is echt wel een must.

Met crisis bedoel ik niet een chagrijnige tweet van een klant met misschien 14 volgers, of een flauw grapje van iemand die even een slechte dag heeft, maar een echte crisis die je reputatie behoorlijk kan beschadigen en als je niet oplet maak je het nog erger. Denk bijvoorbeeld aan Hello Fresh die in 2016 onder vuur kwam te liggen op Social Media en voornamelijk Twitter. Voor ze het wisten was het een hele hype met narigheid, je kan het hier nog nalezen. TJA, probeer dat maar eens in te dammen of om te keren!

Hoe bereid je je voor op een Social Media crisis?

Hier een paar dingen die je kunt doen, of eigenlijk moet doen, om er klaar voor te zijn.

  • Gebruik software om jouw bedrijf en ‘mentions’ te monitoren. Er zijn veel aanbieders van zulke software. Neem de tijd om uit te zoeken welke het beste bij jouw situatie past.
  • Die software alleen is niet genoeg. Er moeten ook mensen zijn die ermee werken. 24/7, de weekenden…anders heeft het nog geen zin. Maak dus afspraken onderling wie, en wanneer de boel checkt!

Social Media netwerken - crisis voorbereiden

Wat als het mis gaat?

  • Antwoord direct en op het platform waar de eerste berichten binnenkomen. Het heeft geen zin om een tweet te posten, terwijl de verontwaardiging op Facebook aan de gang is. Het antwoord hoeft niet gedetailleerd te zijn. Bij voorkeur: maak een eigen post. Mensen zullen daar op reageren en zodoende kun je het zelf enigszins onder controle houden.
  • Als je reageert op berichten, doe je dat maar 1 keer. Een tweede, of erger, derde antwoord is een discussie. Dat wil je niet.
  • Kijk ook op andere platforms, ook al gebruik je die niet echt, maar gewoon om te monitoren of er naast bijvoorbeeld een boel ellende op Twitter ook niet op bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook wordt ingehaakt.
  • Maak een Q&A op je website, met alle mogelijke informatie over de crisis, dat scheelt werk want zo kun je die telkens gebruiken als link in je antwoorden/posts – het blijft consistent en je gaat geen discussie aan.
  • Informeer onmiddellijk je werknemers! Zij zijn vaak ook actief op Social Media en kunnen op persoonlijke accounts (denk aan LinkedIn) vragen krijgen. Maak een guideline voor je werknemers hoe te handelen in zulke gevallen!

Natuurlijk hoop ik dat je nooit te maken krijgt met een echte social media crisis!

Mocht je naar aanleiding hiervan meer willen weten of heb je advies/hulp nodig bij het uitzoeken van software of het maken van een stappenplan/online routeplanner, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen! Download op onze site alvast de handige social media guidelines – ze zijn GRATIS!

Over de schrijver
Over Anne Marie Hazenberg Anne Marie Hazenberg is een gepassioneerde foto- & videograaf en ondernemer. Altijd online en altijd aan het leren, want social media verandert immers continu. Anne Marie’s kennis leidde tot het oprichten van NewMediaBrains in 2006.Nadat ze sinds 1995 in de ICT sector aan de wieg van internet heeft gestaan. Zij heeft een fotografie trackrecord sinds 1986, een ICT trackrecord sinds 1995 en een TV (Hilversum) en Social Media trackrecord sinds 2006.Deze combinatie maakt dat zij alle benodigde disciplines op het hoogste niveau beheerst. De juiste ingrediënten voor de Smartphone Video & Linkedin Social Selling training die nodig zijn om de vaardigheden over te dragen.
Reactie plaatsen

Schrijf je in voor de wekelijkse vrijdag video vitamine

Elke week een gratis tip voor het maken van mooie video's met je smartphone
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we de tips naartoe sturen?
IK WIL DIE TIPS