3 tips hoe je hashtags effectief kunt gebruiken

3 tips hoe je hashtags effectief kunt gebruiken

Hashtags effectief gebruiken met deze 3 tips!

Ze zijn niet meer weg te denken in zo’n beetje all vormen van Social Media en zelfs daarbuiten: de hashtags, oftewel #. Maar hoe kun je die hashtags effectief gebruiken? We gaan eerst even kijken naar wat een hashtag nu eigenlijk is.

Wat is een hashtag?

Een hashtag is niet enkel een verwijzing of zoekterm, maar wordt ook gebruikt om een stemming of emoties uit te drukken. De oorspronkelijke reden, de zoekterm, is geïntroduceerd door Twitter. Door middel van een hashtag kun je eenvoudig en snel alle tweets over een bepaald onderwerp bij elkaar krijgen. Dit wordt veel gebruikt voor grote evenementen, belangrijke gebeurtenissen en natuurlijk televisieprogramma’s. Voorbeelden zijn #CoronaLockdown #Prinsjesdag2019 en #TVOH.

Emoties en stemmingen zijn niet zozeer voor het zoeken en daardoor wat persoonlijker en vaak grappiger; #lekkeruitslapen #genieten #drukdrukdruk.

Waar wordt de hashtag gebruikt?

Twitter is allang niet meer het enige Social Media kanaal waar de # gebruikt wordt. Instagram staat erom bekend dat omschrijvingen bij foto’s bijna geheel bestaan uit hashtags in plaats van een normale volzin. Ook op Facebook kun je de hashtag gebruiken. Sterker nog, de hashtag komt ook al voor in communicatie die niet eens online is. In advertenties in kranten en tijdschriften zie je ze ook al.

Hoe kun je de hashtag inzetten voor jouw zakelijke communicatie online? Hieronder 3 slimme tips!

  • Creëer/bedenk een hashtag die betrekking heeft op jouw merk/product.
    Het hoeft niet je bedrijfs- of productnaam te zijn, maar het liefst iets wat mensen wel heel makkelijk met jou associëren. Neem zeker de tijd om iets te bedenken. Leg het gerust voor aan mensen die heel actief zijn op Social Media, om te zien of het werkt.Een voorbeeld van zo’n hashtag en die goed werkte is #mybreak van KitKat. Het komt helemaal overeen met hun beroemde slogan ‘Have a break, have a KitKat’, is makkelijk te onthouden en te typen en mensen vinden het leuk om te gebruiken.
  • Al even genoemd in de introductie hierboven, maar gebruik je hashtag ook in offline communicatie. Zo breng je het onder de aandacht, is het makkelijk te onthouden en is de kans groot dat men het snel overneemt.

    Een voorbeeld is #shareyourstyle, van Zalando. De hashtag wordt ook in televise commercials gebruikt en is heel populair op Instagram bij mode-liefhebbers en volgers. Ook heel erg slim om – als je een event organiseert – in je offline communicatie (flyers en posters) en óp de locatie goed zichtbaar, je # te uiten. Mensen die op social media actief zijn nemen deze dan automatisch over en met velen maak je de kans op een groot bereik voor jouw event dan makkelijker mogelijk.

  • Variatie! Zorg voor een paar hashtags die met je merk te maken hebben en op elkaar lijken, voor de uniformiteit en je branding en wissel het gebruik af. Zo voorkom je dat je op een spammer lijkt en hou je het allemaal lekker gevarieerd.

    IKEA doet dit bijvoorbeeld heel slim met #IKEAfamily en #IKEAcatalog. Als zakelijk account kun je overigens ook best emotie/stemming hashtags gebruiken, het maakt je persoonlijker en menselijker!

#Veelsucces en #plezier met het gebruik van de #hashtags!

Hulp nodig?

Mocht je hulp en/of advies nodig hebben of ben je onzeker wat het beste voor jou en jouw bedrijf werkt? Wij geven jou graag advies. Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen. Een workshop/training op maat is ook altijd mogelijk!

Hulp bij hashtags en social media strategie

Over de schrijver
Over Anne Marie Hazenberg Anne Marie Hazenberg is een gepassioneerde foto- & videograaf en ondernemer. Altijd online en altijd aan het leren, want social media verandert immers continu. Anne Marie’s kennis leidde tot het oprichten van NewMediaBrains in 2006.Nadat ze sinds 1995 in de ICT sector aan de wieg van internet heeft gestaan. Zij heeft een fotografie trackrecord sinds 1986, een ICT trackrecord sinds 1995 en een TV (Hilversum) en Social Media trackrecord sinds 2006.Deze combinatie maakt dat zij alle benodigde disciplines op het hoogste niveau beheerst. De juiste ingrediënten voor de Smartphone Video & Linkedin Social Selling training die nodig zijn om de vaardigheden over te dragen.
Reactie plaatsen

Schrijf je in voor de wekelijkse vrijdag video vitamine

Elke week een gratis tip voor het maken van mooie video's met je smartphone
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we de tips naartoe sturen?
IK WIL DIE TIPS