Happy Employees door inzet van video 'laagdrempelig, vlot en authentiek'

Happy Employees door inzet van video 'laagdrempelig, vlot en authentiek'

Quote Leo Peeters Weem: “Het gaf een enorme inspiratie & een ‘ik heb er zin in’ VIBE”

Quote Desiree Verdaasdonk: “We vonden het super belangrijk om onze mensen continue van begin tot einde mee te nemen in de reis van organisatorische én fysieke veranderingen”

Hoe het begon

Het begon allemaal begin dit jaar, media februari 2019. Toen ik in gesprek was met de mensen van de Rabobank Rotterdam. Deze organisatie had een bijzondere en complexe uitdaging voor de boeg in de maanden die daarop volgden.

Aan mij werd de uitdagende vraag gesteld: Zou de inzet van (smartphone) video positief kunnen bijdragen aan het proces van veranderende werkomgeving?

Zo ja, hoe dan, en met wie dan en wanneer dan, …….?

Als actief lid van de ledenraad Rabobank Rotterdam vind ik het ook belangrijk dat er in de organisatie goed voor de medewerkers wordt gezorgd. En omdat het bezig zijn met SmartPhoneVideo & VLOG-Training mijn dagelijks werk is, vond ik het super leuk om hierin mee te mogen denken. En het vervolgens ook te mogen DOEN!

Gedurende 7 maanden heb ik samen met Nanda Houweling – Servicemanager Rabobank Rotterdam – 8 VLOGS mogen maken om de transitie naar FIRST Way of Working in beeld te mogen brengen met als doel de medewerkers optimaal en positief voor te bereiden op hun nieuwe werkplek per 30 september 2109.

* De 8 vlogs zijn intern en alleen exclusief te zien voor Rabobank medewerkers, behalve de laatste, NR 9. Dit is een compilatie van 3 minuten, met beelden uit de 8 VLOGS die het verhaal vertellen van de afgelopen 7 maanden. Deze compilatie is openbaar en tijdens de jaarlijkse ledenbijeenkomst in De Doelen aan de leden getoond. Zo kon iedereen een beetje meebeleven wat de FIRST Way of Working inhoudt én zien in wat voor prachtige werkomgeving de medewerkers terecht zijn gekomen.

DE ROUTE NAAR RABOBANK@FIRST IN 3 MINUTEN ?

De keuzes zijn gemaakt, over 7 maanden is ALLES anders

De organisatie verkeerde in een periode van reorganisatie én tegelijkertijd startte het proces van werken in een traditionele werkomgeving naar een 100% flexwerk omgeving”. Voor vele medewerkers waren dit 2 serieus aangrijpende veranderingen. Als management van de organisatie, hoe bereid je je daarop voor? De keuzes zijn gemaakt, en over 7 maanden is echt ALLES anders.

SmartPhoneVideo / VLOGS = VLA: Vlot, Laagdrempelig en Authentiek?

De FOCUS van het verhaal lag op de verhuizing naar de nieuwe werkomgeving in FIRST. Bedoelt om de individuele medewerker mee te nemen gedurende 7 maanden – tot de 1e werkdag in het nieuwe gebouw – door ze een kijkje achter de schermen te geven, en zodoende deelgenoot maken van het proces.

Wat heeft dit voor de medewerkers betekent?

Gedurende 7 maanden zijn de medewerkers digitaal geïnformeerd over de voortgang van de verhuizing naar FIRST. En de VLOGS hierbij gaven een extra dimensie want zo kwam de verhuizing voor iedereen letterlijk in beeld en tot leven, zonder dat ze nog maar een stap in de buurt van het gebouw hadden gedaan.

Ze kregen een inkijkje in de bouwplannen, gingen virtueel mee op bezoek bij de architect, zagen hoe de keuze van het meubilair tot stand kwam, en leerden de bouwlui kennen die zo hard aan het werk waren om te zorgen dat het allemaal een beetje op tijd afkomt.

Desiree Verdaasdonk: We vonden het super belangrijk om onze mensen mee te nemen op de reis zodat de nieuwe werkplek de beste bijdrage zou gaan bieden voor de persoonlijke ontwikkeling en het werkgeluk van de medewerker.

Ze kregen (en zagen) antwoorden op de vragen: Welke bijzonderheden en werkklimaat heeft het gebouw? Wie zijn onze toekomstige buren en hoe zitten zij er bij? Hoe werkt dat flexwerken nou eigenlijk en wat betekent dat voor mijn dagelijkse routine. Waar laat ik bijvoorbeeld mijn jas en mijn hoge hakken 🙂 . Hoe kom ik bij het gebouw met de fiets, auto, trein, tram, metro of lopend.

Verschillende keren ook een tussenstandje van de voortgang van de bouw, de inrichting. En zaken in beeld als: hoe snel gaat die lift dan, waar mag ik allemaal met mijn pasje komen en hebben we @FIRST een beter uitzicht dan op de Blaak…?

Je prikkelt meer zintuigen en bent in staat een gevoel over te brengen?

Dat is de kracht van video! Heel gaaf dat ik dit voor de Rabobank heb mogen produceren. Het was voor mij ook heel inspirerend en een ontzettend dankbare opdracht. Een prachtige manier om interne communicatie vorm te geven en een organisatie van binnenuit te mogen leren kennen.

Zoals iedereen op zijn manier in de bioscoop de film kijkt en beleeft?

Wat mij opviel in het hele proces dat medewerkers, die ik er naar vroeg als ik ze tegen kwam, de VLOGS enorm waardeerden en het verhuis proces voor hen ook echt tot leven kwam. Maar het viel me ook op dat ze de VLOG verhalen soort van SOLO ontvingen – zoals iedereen op zijn manier in de bioscoop de film kijkt en het verhaal beleeft, maar het daarna niet altijd met elkaar bespreekt.

Leo Peeters Weem: De “ik heb er zin in” VIBE. Bij het zien van de beelden kreeg ik ongelofelijk veel zin om te gaan verhuizen. Zodoende had ik het pand al een beetje mogen beleven zonder er in rond te kunnen lopen en 30 september was het dan eindelijk zover. 

Geen harde klap, maar zachte landingsbaan?

Bij het filmen (en verbinden) op de werkvloer hoor je ook veel. Door deze geluiden goed te verwerken in het verhaal en terug te geven op een manier die past bij de organisatie kan je mensen heel goed voorbereiden op een nieuwe cq veranderende omgeving. Geen harde klap dus, maar zachte landingsbaan.

Video communicatie => 100% score

Íedereen was er blij mee en heeft deze contentvorm een prettige manier van informeren gevonden. Veel organisaties kunnen leren van dit voorbeeld en ik hoop dat er velen geïnspireerd raken door het verhaal van de Rabobank Rotterdam @ FIRST. En in de toekomst video(snacks) gaan inzetten voor interne communicatie. Geen gelikte video, maar lekker authentiek en VLOG style, dicht bij de medewerker en mét de medewerker(s). ?

Grote complimenten voor de Rabobank Rotterdam die het zo heeft aangepakt!?

TIMELAPSE OPBOUW RABOBANK@FIRST – in 3 minuten?

PS: Ben jij nou ook benieuwd naar meer achtergrond verhalen van Rabobank @ FIRST, praat gerust mee hieronder in de comments of stuur een bericht.

Wat is jouw ervaring met de inzet van video voor interne communicatie?

Vertel het in de comments hieronder #SharingIsCaring


Wil jij direct aan de slag met het maken van professionele video’s?

Wij hebben voor jou dé gratis checklist met 12 praktische tools. Zo kun jij meteen starten.

Download Checklist Tools

Over de schrijver
Over Anne Marie Hazenberg Anne Marie Hazenberg is een gepassioneerde foto- & videograaf en ondernemer. Altijd online en altijd aan het leren, want social media verandert immers continu. Anne Marie’s kennis leidde tot het oprichten van NewMediaBrains in 2006.Nadat ze sinds 1995 in de ICT sector aan de wieg van internet heeft gestaan. Zij heeft een fotografie trackrecord sinds 1986, een ICT trackrecord sinds 1995 en een TV (Hilversum) en Social Media trackrecord sinds 2006.Deze combinatie maakt dat zij alle benodigde disciplines op het hoogste niveau beheerst. De juiste ingrediënten voor de Smartphone Video & Linkedin Social Selling training die nodig zijn om de vaardigheden over te dragen.
Reactie plaatsen

Schrijf je in voor de wekelijkse vrijdag video vitamine

Elke week een gratis tip voor het maken van mooie video's met je smartphone
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we de tips naartoe sturen?
IK WIL DIE TIPS