Terwijl bijna iedereen weet van het bestaan van LinkedIn, en heel veel mensen zelfs een profiel hebben op dit netwerk, hoor ik toch ook vaak de opmerkingen ‘dat is niets voor mij, want ik zoek geen werk/heb geen personeel nodig’ of ‘geen idee wat ik ermee moet’.
Wat is LinkedIn eigenlijk?
Heel kort door de bocht : een social netwerk, een beetje te vergelijken met Facebook, maar dan alleen voor zakelijke contacten. Anders dan op Facebook – waar je over van alles en nog wat kunt posten en waar je persoonlijke dingen deelt met je vrienden en familie – is LinkedIn dé plaats om vakgenoten te ontmoeten, nieuwe zakelijke contacten te maken en kennis op te doen en te delen. Als je ook de app op je smartphone hebt, kun je LinkedIn ook gebruiken zoals je met een papieren visitekaartje doet; altijd al je zakelijke gegevens bij de hand en klaar om te delen (of snel even die interessante spreker op te zoeken tijdens een congres of netwerkborrel!).Niks voor mij, ik zoek geen baan/personeel!
Het is een misverstand dat LinkedIn uitsluitend interessant is voor werkzoekenden of werkgevers. Natuurlijk is het een geweldig netwerk voor als je dat wel zoekt, maar LinkedIn is absoluut niet uitsluitend een vacature-bank. Op LinkedIn kun je lid worden van groepen, uit je eigen vakgebied, om te discussieren over van alles aangaande jouw werkgebied – van HR-vraagstukken tot technische hulp. In groepen wordt kennis en ervaring gedeeld, je kunt vragen stellen en antwoorden geven. Andere bedrijven aanraden of rondkijken wat voor jouw interessante zakelijke partners kunnen zijn.52 weken per jaar in contact met je netwerk zonder afspraak, da's nog eens efficiënt. En zo wordt het pikken van het 'juiste' contactmoment offline stukken makkelijker. Bijvoorbeeld als je uit bent op het converteren van je SSI (Social Sales Index).Andere voordelen zijn:- Je kunt je profileren als deskundige in jouw vakgebied, door deel te nemen aan discussies en/of regelmatig interessante posts te plaatsen
- Je kunt bloggen, artikelen schrijven, zonder dat je daarvoor een aparte website hoeft aan te maken en zo aan je ‘bekendheid’ werken
- Door bedrijven te volgen blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
- Je blijft op de hoogte waar je zakelijke partners mee bezig zijn
- Profielen en bedrijfspagina’s kun je prima gebruiken ter voorbereiding op (verkoop) gesprekken en netwerkbijeenkomsten.