Social Media Woordenboek

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen - abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd.

Affiliates kunnen dit bewerkstelligen door advertenties van adverteerders op hun website te plaatsen. Als er uit het doorverwijzen van klanten naar de adverteerders een verkoop of lead volgt, ontvangt de affiliate hiervoor een vergoeding van de adverteerder.

Er kan ook per click of per pageview betaald worden. Voorbeelden van typische affiliateconcepten zijn bijvoorbeeld vergelijkingssites, cashbacksites of nieuwsbrieven.

ALT tag, ALT tekst

Ook wel ‘alternatieve tekst’ genoemd. Een ALT tag biedt een tekstalternatief voor grafische afbeeldingen op een website. De ALT tekst is zichtbaar als de bezoeker met de muis over het plaatje gaat of als het plaatje niet aanwezig is.

De ALT tekst wordt ook voorgelezen door de blindenbrowser en geïndexeerd door zoekmachines . Het is dus belangrijk dat elke grafisch bestand wordt voorzien van een goede en beschrijvende ALT tekst.

Anchor

Code die men in de tekst kan plaatsen om de positie van bijhorende illustratie vast te houden, ongeacht het verschuiven van de tekst.

Animoto

Animoto is een online dienst die je in staat stelt snel een videoclip te maken op basis van een aantal foto’s en muziek.

API

API staat voor Application Program Interface. Hiermee kan men speciale programma’s en software van derden direct gebruiken in de eigen webtoepassing, bijvoorbeeld het integreren van een Google Map

App / appstore

Een mobiele applicatie of kortweg app (spreek uit: èp) is een kleine applicatie die draait op een smartphone of een tablet. Met behulp van een app is het mogelijk om eenvoudig extra functies aan een mobiel apparaat toe te voegen, zoals WhatsApp.

Een mobiele telefoon was in eerste instantie vooral bedoeld om mee te bellen en sms'en, maar smartphones en tablets zijn met behulp van applicaties uit te breiden tot multifunctionele communicatieapparatuur.

Attwicted

Een twitter verslaafde.
Inkomende link naar een website. Links zijn voor zoekmachines een belangrijke graadmeter, waaraan bepaald kan worden dat een website belangrijk is of niet. Hierbij geldt dat een link belangrijke site (authoritiy) zwaarder telt dan een startpagina met honderden links.
Een banner (Engels voor wimpel, banier) is een grafische reclame-uiting op het internet. Door op een banner te klikken wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. De banner is oorspronkelijk uitgevonden door "Sidney Suyat"

Bashtag

Zodra een corporate hashtag wordt gebruikt op Twitter om het bedrijf of merk te bekritiseren.

Bereik / Reach

In de social media geeft het bereik het aantal unieke gebruikers / lezers aan die een bericht heeft bereikt.

Big Data

Men spreekt van big data wanneer men werkt met een of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden. De definitie van big data is niet altijd duidelijk.

Volgens Gartner gaat het in elk geval om drie factoren: de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data binnenkomen en opgevraagd worden, en de diversiteit van de data. Daarnaast speelt ook de mogelijkheid tot statistische analyse een belangrijke rol.

Big Content

Big Content is het stiefkind van Big Data en vertegenwoordigt de explosie van tweets, vlogs, blogs, en andere content die we in toenemende mate creëren

Bird-of-Mouth marketing

Marketing via Twitter

Bitcoin

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. Bitcoins, afgekort BTC, kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van het wallet bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst.

In beide gevallen kan het geld naar een ander persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een Bitcoinadres.

Bitly

Bitly.com is een URL verkorter. Het bedrijf is in 2008 opgericht en verkort op dit moment meer dan 1 miljard URL's per maand. URL-shortening wordt met name toegepast in communicatie media met een beperkte karakterlengte, zoals Twitter en SMS.

Doordat een gemiddelde URL al snel 60 karakters lang is blijft er maar weinig ruimte over voor de boodschap zelf. Door URL-shortening te gebruiken blijft er meer ruimte over voor de reguliere inhoud van het bericht.

Blog

Een blog is de afkorting van weblog. Dit is een website die geregeld vernieuwd wordt en waarop alle informatie op chronologische volgorde (op datum) wordt weergegeven. De nieuwste bijdragen (blogposts) van een weblog staan bovenaan in de voorpagina

Bookmark

Bookmarken is het met de browser vastleggen, markeren van een URL. Op deze manier kun je een adressenboekje van interessante sites opbouwen. Bij Netscape heet het bookmarks, bij de Internet Explorer favorites.

Bouncerate

Bouncerate is het percentage van de gebruikers die op een website komt en deze weer verlaat zonder andere pagina’s te bekijken. Deze gebruikers hebben of meteen gevonden wat ze zochten of juist het tegenovergestelde: de website voldeed niet aan de verwachtingen

Boven de vouw

Ook wel ‘Above the fold’ genoemd. Het zichtbare deel van een website dat de bezoeker kan zien zonder te hoeven scrollen. Dit is voor de adverteerder de meest gewilde positie voor de banners, want dit ziet de bezoeker het eerst voordat deze begint te scrollen.

Browser

Een programma waarmee u kunt navigeren op het world wide web, dat HTML-documenten en afbeeldingen laadt en weergeeft en dat verwante taken afhandelt. Wordt ook wel webbrowser genoemd.

Captcha

Een captcha (een afkorting van "completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart") is een reactietest die in de gegevensverwerking wordt gebruikt om te bepalen of er al dan niet sprake is van een menselijke gebruiker.

Cashtag

Een cashtag bestaat uit het beurssymbool van een bedrijf, voorafgegaan door het dollarteken, zoals $TWTR. Wanneer je op een cashtag klikt, krijg je andere tweets te zien waarin hetzelfde beurssymbool wordt vermeld.

Churn

Churn refereert aan het aantal kijkers dat begonnen is aan jouw video maar het kijken niet af heeft gemaakt. Dat % geeft aan hoe betrokken kijkers zijn bij jouw boodschap of het geeft een technisch probleem aan. Churn is een rode vlag en de oorzaken moeten onmiddellijk aangepakt worden omdat ze zeer grote invloed hebben op jouw online investering.

Client

Client (applicatie), een term uit de informatietechnologie voor een computerprogramma dat een verbinding maakt met een server.

Click rate

De click rate is het aantal keren dat er op een advertentie (banner) is geklikt in verhouding tot het aantal malen dat de pagina waarop deze voorkomt is opgevraagd.

Cloaking

Verzamelnaam voor alle technieken waarbij de werkelijke inhoud van een website wordt verstopt. Meestal worden de pagina’s verstopt voor een spider

Cloud

De cloud (Nederlands: wolk) staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort 'wolk van computers' vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die precies staan.

De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. De details van de informatietechnologische infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een "eigen", in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur. De cloud is dus een begrip dat onlinediensten aanduidt.

Clustering

De meeste meta-zoekmachines clusteren hun zoekresultaten in relevante categorieën. Zo kan de gebruiker sneller de gewenste webpagina of informatie vinden.

CMS

Een contentmanagementsysteem is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren (contentmanagement).

Community

Een groep mensen die een gezamelijk doel, belang of interesse hebben.

Content

Onder content worden berichten, artikelen, foto's en video's verstaan die op Social Media worden geplaatst.

Cookies

Cookies is eigenlijk een geheugenplaats die door een webpagina wordt opgeslagen of wordt opgevraagd. Deze kan informatie bevatten over de gebruiker van de webpagina. Dit heeft als voordeel dat de gebruiker herkend kan worden bij zijn volgend bezoek.

CPC of PPC (cost per click)

Pay per click (PPC) is een advertentiemodel dat wordt ingezet op zoekmachines, advertentie netwerken, en inhoudelijke websites en blogs, waar adverteerders slechts betalen als een gebruiker/bezoeker klikt op een advertentie en zo daadwerkelijk een bezoek brengt aan de website van de adverteerder.

Adverteerders betalen voor sleutelwoorden waarvan zij verwachten dat hun klanten die intoetsen als ze een bepaald product of dienst zoeken. Als een gebruiker een woord gebruikt dat de adverteerder als sleutelwoord heeft opgegeven of als de gebruiker een relevante pagina op ene website bezoekt dan kan de advertentie van de adverteerder worden getoond.

CPL

CPL of Cost Per Lead is het bedrag dat u uitbetaalt per bezoeker die via een advertentie op uw landingspagina terecht komt, en er een vooraf bepaalde actie uitvoert.

Deze acties, leads, zijn meestal het aankopen van een product of het invullen van een formulier. Ongetwijfeld is CPL één van de meest gebruikte betaalmodellen in affiliate marketing. Andere modellen zijn CPM (Cost Per Mille), CPC (Cost Per Click) en CPS (Cost Per Sale).

CPM

Cost per mille, oftewel de kosten van een advertentie voor 1000 kijkers.

CPR

Cost per rating zijn de kosten voor het bekijken van een advertentie van 1 procent van de target populatie.

CRM

Customer relationship management oftewel CRM (ook 'klantrelatiebeheer', soms 'relatiemarketing ' of 'verkoopbeheersysteem') is een werkwijze alsmede een technologie waarbij het optimaliseren van alle contacten met de klant centraal staat en er wordt getracht elke klant een individuele waardepropositie aan te bieden gebaseerd op zijn of haar wensen. Daarnaast is de gedachte achter CRM dat klanten een betere behandeling krijgen naarmate zij een hogere waarde vertegenwoordigen voor de organisatie.

Custom URL

Een custom URL is een zelfgekozen pagina naam. In plaats van cijfers is het mogelijk om je eigen naam aan de pagina te hangen.

Dailymotion

Dailymotion is een website waarop kosteloos video's geplaatst en bekeken kunnen worden. Het motto van de website is Share Your Videos. De website is opgericht op 15 maart 2005 door Benjamin Bejbaum en Olivier Poitrey. De website wordt beheerd in Parijs, Frankrijk. De website is te bekijken in allerlei talen.

Dark Social

Dark Social verwijst naar het delen van content wat buiten de grenzen treedt van wat gemeten kan worden door analytische programma's. Dit gebeurt meestal wanneer een link via een online chat of e-mail wordt gedeeld in plaats van via een social media platform. Vanuit de social media platformen kan gedeelde content wel worden gemeten met bv WebAnalytics.

Delicious

Delicious (voorheen del.icio.us[1]) is een zogenaamde social-bookmarking-website: een website om favoriete bookmarks (favoriete websites, bladwijzers) op te slaan en te delen met andere gebruikers. Deze website is niet alleen nuttig voor het bewaren van bookmarks, maar ook als een zeer efficiënte zoekmachine.

Doordat de resultaten handmatig geplaatst zijn en aan elke resultaat een vorm van populariteit zit, worden de ongewenste websites en advertenties gefilterd.

De-listing

Het verwijderen van webpagina’s uit de index van een zoekmachine. Sites kunnen verwijderd worden zodra er teveel dode links worden aangetroffen, wanneer een server of domeinnaam niet meer wordt aangetroffen, of na pogingen tot het misleiden (spammen, spamdexing) van een zoekmachine.

Deeplinking

Diep linken, term die wordt gebruikt wanneer een hyperlink (naar een krantensite bijvoorbeeld) de homepage overslaat, en direct laat doorklikken naar een “achtergelegen” pagina.

Device

Apparaat, toestel, hulpmiddel.

Directory

Directories zijn door mensen samengestelde en geordende overzichten van webpagina’s. Ook wel subject directory of subject catalogue genoemd, of op zijn Nederlands onderwerpsgids of index.

Direct Messages

Biedt je de mogelijkheid “Prive Berichten” te sturen.
Een dode link is een hyperlink naar een webpagina die niet (meer) bestaat.

Domeinnaam

Een internetnaam die een of meer IP-adressen identificeert. Domeinnamen worden in URL’s gebruikt om webpagina’s aan te geven.

Downloaden

Downloaden is het ophalen van een bestand van een andere computer en het op de eigen computer plaatsen. Het tegenovergestelde van downloaden is uploaden.

Dropbox

Dropbox is een bekende clouddienst voor het online opslaan van bestanden. De gebruiker kan er bestanden mee synchroniseren met verschillende computers en mobiele apparaten en ze tegelijkertijd delen met vrienden.

Ebooks

Een e-boek (of e-book) is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader evenals op beeldschermen van computers en smartphones. Het gaat hierbij zowel om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn.

E-boeken hebben doorgaans net als een gewoon boek een hoofdstukindeling. Zowel teksten, afbeeldingen als animatievideo's kunnen worden weergegeven.

Edgerank

Een edgerank score is een indicatie van hoe goed een pagina scoort.

E-mail marketing

E-mailmarketing is een vorm van direct marketing die e-mail gebruikt om commerciële of fondsenwervende boodschappen naar een doelgroep te sturen.

Embedden

Embedden is het kopieren van informatie, foto's of video's door het insluiten van de URL of HTML code en deze vervolgens ergens anders plaatsen.

Engagement

Engagement heeft betrekking op de mate van interactie tussen social media en een bedrijf.

Engaged Users

Onder Engaged Users wordt het aantal unieke gebruikers die op content klikken verstaan.

Enterprise 2.0

Enterprise 2.0 staat voor het gebruik van sociale software en het staat voor Web 2.0 binnen de wereld van bedrijven en andere organisaties. Maar het staat vooral voor nieuwe manieren van samenwerken.

Evernote

Evernote is een digitaal notebook. De digitale versie van een schrift waarin je foto´s plakt en opschrijft wat je niet wil vergeten.

Facebook

Facebook is een sociaalnetwerksite waarop gebruikers naast recente gebeurtenissen en nieuwsberichten ook foto's kunnen plaatsen. Anno 2013 heeft Facebook ongeveer 1 miljard gebruikers.

Facebook Connect

Facebook connect is een mogelijkheid om met je facebook profiel in te loggen op een andere website. Het is daardoor niet nodig om jezelf te registreren om reacties achter te laten of producten aan te schaffen.

Facebook Insight

Facebook pagina's hebben de mogelijkheid om statistieken te raadplegen over de inhoud van pagina's. Met behulp van Facebook Insight kan je bijvoorbeeld je likes, vrienden van fans, mensen die hierover praten en je totale bereik meten.

Facebook Timeline

Dit is de pagina in Facebook waarin alle gebeurtenissen, status updates, foto's, video's, reacties, likes en apps in chronologische volgorde worden weergeven.

Face-down generatie

Generatie van jong tot oud die overal waar je ze tegenkomt met hun gezicht gericht op mobiel zitten, staan of lopen.

Face pile

Face pile is een sociale plugin die de profielfoto's van gebruikers laat zien, die een pagina hebben geliked of zich hebben ingeschreven voor een website.

False drop

Zoekresultaten die niet relevant zijn voor de gevraagde zoektermen. Kan worden veroorzaakt door wijzigingen in de content van de pagina’s, of spamdexing.

Fans

Dit zijn gebruikers die je Facebook pagina leuk vinden.

Favicon

Een favicon (kort voor favorite icon), ook bekend als een website pictogram, is een klein icoontje dat in de titelbalk van de browser verschijnt, naast de webadres. Dit icoontje wordt ook naast de website titel getoond als je een webpagina opslaat bij je Favorieten in de browser.

Favorites

Je kunt ook tweets als favoriet markeren. Gebruik deze optie bijvoorbeeld voor leuke, opmerkelijke, of interessante tweets die je tegenkomt op Twitter.

Field searching

Het zoeken in een bepaald veld van een webpagina, bijvoorbeeld de titel of URL.

Front and background spoofs

Verzamelnaam voor verschillende manieren om tekst te verstoppen in webpagina’s. De verborgen teksten zijn (nagenoeg) onzichtbaar voor menselijke surfers maar bedoeld om zoekmachines te misleiden."

FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol, het protocol voor het snel overbrengen van bestanden van de ene computer naar de andere.

Flickr

Flickr is een website voor het delen van foto's en videofragmenten. Net als Delicious wordt het gezien als een Web 2.0-applicatie die tagging (trefwoorden) gebruikt om een niet-hiërarchische classificering mogelijk te maken (folksonomie).

Flog

Een flog, afkorting Fake en Blog, is een voor marketingdoeleinde geplaatste blog op een geloofwaardige, niet-bevooroordeelde bron.

Followers

Dit zijn de twitter gebruikers die jou volgen.

Following

Dit zijn de twitter gebruikers (ook wel tweeps genoemd) die jij volgt.

Foursquare

Foursquare is een web- en mobiele applicatie die geregistreerde gebruikers de mogelijkheid biedt om vrienden te updaten over hun locatie (venue). Wanneer gebruikers inchecken op locaties, verdienen zij hiermee punten. Gebruikers kunnen deze zogenaamde check ins delen met de wereld via Twitter, Facebook of een combinatie daarvan. In versie 1.3 van de iPhone applicatie van Foursquare is het ook mogelijk om pushberichten in te stellen, deze pings worden weergegeven wanneer een van je vrienden ergens incheckt.

Gateway page

Een pagina die alleen gemaakt is voor zoekmachines, niet voor gewone bezoekers met als doel de zoekmachine optimaal te bedienen. Ook wel entry page, gateway page, jump page, portal page genoemd.

Geo tagging

Geotagging (ook wel geschreven als GeoTagging) is het proces om media te voorzien van gps-coördinaten. Onder media kan worden verstaan een foto, video, website, sms of RSS feeds. Meestal wordt geotagging gebruikt voor foto's.

De gps-coördinaat die wordt toegevoegd bestaat meestal uit een lengte- en breedtegraad, maar ook hoogte, richting, nauwkeurigheid van de gps-meting kan via deze techniek vastgelegd worden.

Google Adsense

Google AdSense is een snelle en makkelijke manier voor website-uitgevers van iedere grootte om relevante Google-advertenties op de inhoudspagina’s van hun websites weer te geven en hiermee geld te verdienen. Omdat advertenties gerelateerd zijn aan de onderwerpen waarnaar de bezoekers op de site op zoek zijn — of passen bij de karakteristieken en de interesses van de bezoekers die uw inhoud aantrekt — eis er eindelijk een manier gevonden om zowel opbrengsten met de website te genereren en de inhoud van de pagina’s te vergroten.

Google Adwords

Met Google AdWords richt u uw advertenties op mensen die actief op zoek zijn naar uw producten en diensten. Dit betekent dat u de juiste bezoekers en klanten bereikt. Met CPC-tarieven (cost per click, kosten per klik) hoeft u alleen te betalen als er op uw advertentie wordt geklikt. Bovendien is het eenvoudig om de kosten te beheren.

Google analytics

Google Analytics is een gratis dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Aan de hand van deze informatie kan een webmaster eventuele reclamecampagnes of zelfs delen van de website aanpassen aan het gedrag van de bezoeker.

Google +

Google+ (ook bekend als Google Plus of G+) is een sociaalnetwerksite dat draait op Google-technologie, en dat door Google wordt beheerd en uitgebaat. Google lanceerde Google+ in 2011. De lancering werd door verschillende experts gezien als een poging om de dominante positie van Facebook aan te vallen[1], maar dat heeft Google nooit bevestigd. Er zijn meer dan 500 miljoen mensen aangemeld op Google+, waarmee Google+ het op één na grootste sociale medium is

Groups

Groepen in Facebook en LinkedIn zijn besloten ruimtes waarin meerdere personen over gezamelijke interesses kunnen communiceren

Hashtag

Een hashtag is een woord of zin met als prefix het #-symbool, een woord dus inclusief het kardinaalteken oftewel hekje als voorvoegsel. Door deze combinatie wordt een bericht eenvoudig gevonden. Momenteel worden hashtags gebruikt bij verschillende populaire socialemediawebsites zoals Twitter en Google+.

Hierbij wordt de hashtag vooral gebruikt als een tag-aanduiding. Deze aanduiding kan bestaan uit slechts één woord of meerdere woorden al dan niet gescheiden door een underscore in plaats van een spatie

Hits

1. Een opgevraagde file (request) van een webserver zoals geregistreerd in de logfile. Iedere webpagina en ieder plaatje veroorzaken 1 hit zodat een webpagina met twee plaatjes drie hits oplevert: 1 voor de webpagina en twee voor de plaatjes. Als maat voor de populariteit van een site is het aantal hits ongeschikt, daarvoor worden pageviews of impressions (aantallen opgevraagde pagina’s) gemeten.

2. Bij zoekmachines is een hit een gevonden webpagina (URL) op basis van een zoekvraag."

Homepage

De startpagina of voordeur van een site.

Hootsuite

Hootsuite is een social media dashboard waar in 1 pagina alle social media kanalen gemonitord en bediend kunnen worden evenal berichten geprogrammeerd kunnen worden.

Hosting provider

Een hostingprovider is een aanbieder van webruimte, webdiensten en het onderhoud van bestanden voor websites in het bezit van individuelen of bedrijven, die zelf geen eigen webserver hebben.

Veel internetaanbieders (of -providers) geven klanten de mogelijkheid om zelf een persoonlijke webpagina te hebben. Andere commerciële internetaanbieders vragen een prijs voor deze dienst. Er zijn ook bedrijven die (nog steeds) gratis deze dienst verlenen, al dan niet met plaatsing van een banner op de website.

HTML

HTML staat voor HyperText Markup Language. De programmeertaal voor WWW-pagina’s. Browsers interpreteren HTML en vertalen het in pagina’s die bekeken kunnen worden.

HTTP

HTTP staat voor HyperText Transfer Protocol, het protocol dat voor WWW-pagina’s wordt gebruikt. Het adres van een webpagina begint officieel met ‘http:// om aan te geven dat het een WWW-pagina betreft.
Een hyperlink is een stuk tekst of een image dat een verbinding bevat naar andere informatie elders. Door op de hyperlink te klikken wordt die informatie opgeroepen. Hyperlinks kunnen zowel intern als extern zijn, oftewel verwijzen naar een andere plaats binnen hetzelfde document of naar een geheel ander document.

Hyves

Hyves (naar beehives, Engels voor bijenkorven, uitgespr. haivz) is een Nederlandse sociaalnetwerksite met voornamelijk Nederlandse bezoekers en leden, vergelijkbaar met de Amerikaanse sites MySpace en Facebook.

Host

Een computer die rechtstreeks is aangesloten op internet (in tegenstelling tot een websurfer die indirect verbinding maakt via de server van een internetprovider) en gewoonlijk fungeert als server voor webpagina’s.

Hypertext

Een document (of deel ervan) dat koppelingen naar andere documenten bevat. Een andere naam voor een HTML-document.

IBeacon

iBeacon is de verzamelnaam voor apparaten die een Bluetooth Low-Energy (BLE) signaal uitzenden. Een smartphone kan dit BLE signaal gebruiken om nauwkeurig de afstand te bepalen van de smartphone naar de uitzendende iBeacon. Dit kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld om een klant die een winkel binnenloopt te begroeten met een push bericht, maar ook voor betalingen en zelfs om een soort indoor-navigatie mogelijk te maken. Anders dan de naam doet vermoeden is iBeacon niet alleen beschikbaar voor Apple producten.

De standaard is gebaseerd op Bluetooth Low-Energy wat ook steeds meer in Android toestellen ingebouwd zit. Momenteel zit softwarematige ondersteuning ingebouwd in ieder Android 4.3 en iOS7 toestel of tablet.

Index

Site die een redactioneel overzicht biedt van websites, geordend volgens een of ander systeem, vaak een hierarchie. Denk aan Startpagina.nl of Yahoo. Ook ‘Directory’ genoemd.

Instagram

Instagram is een gratis softwareprogramma (app) om foto's gemaakt met bijvoorbeeld een mobiele telefoon uit te wisselen. Gebruikers kunnen er foto's mee maken, ze digitaal filteren en uitwisselen op sociaalnetwerksites, zoals die van Instagram zelf.[1] Instagram levert in tegenstelling tot de standaard langwerpige foto's van mobiele telefoons (met een beeldverhouding van 4:3) vierkante foto's af, net als de Kodak Instamatic en de Polaroidcamera.

Internetprovider

Een bedrijf dat verbinding met internet biedt.

IPM

IPM betekent Interactions per Thousand Fans. Deze maatstaf geeft inzage in de interactie / engagement met de fans per Facebook pagina. IPM wordt gemeten over 30 dagen door aantal comments + aantal likes / aantal berichten / totaal aantal fans

IP-adres

Internet Protocol adres – een numeriek 32-bits adres dat informatie bevat die nodig is om een specifiek netwerk en een bepaalde computer op internet te identificeren.

JavaScript

Een scripttaal die kan worden gebruikt om aan een webpagina interactiviteit toe te voegen. JavaScript is met name praktisch omdat het interactie met HTML-broncode en gebruikersinvoer mogelijk maakt.

Junkmail

Ook wel Junk e-mail, spam en ongewenste reclame via e-mail genoemd. Een onpersoonlijk, veelal commercieel e-mail bericht dat naar grote aantallen netgebruikers wordt gestuurd en zo hun postbussen ‘vervuilt’. Te vergelijken met ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Keyword advertising

Keyword advertising is het tonen van een specifieke banner op basis van het ingetoetste trefwoord in de zoekmachine

Keyword cloud

Een visuele weergave van alle keywords (sleutelwoorden) die gebruikt zijn op een website. Hoe dikker en groter de letters, des hoger de keyword density (sleutelwoord dichtheid). Het beste is wanneer de belangrijkste sleutelwoorden van de website in grote letters worden weergegeven.

Keyword density

Keyword density staat voor keyword dichtheid, met andere woorden: het aantal maal dat een keyword voorkomt op een webpagina, uitgedrukt in een percentage van het totaal aantal woorden op die webpagina. Veronderstelt wordt dat de keyword density voor een ideale search engine ranking in de zoekmachines 3 tot 6% is.

Keyword frequency

Keyword frequency is het aantal maal dat een gegeven keyword voorkomt in een tekst op een webpagina. Een belangrijk voor de ranking in de natuurlijke zoekresultaten van een zoekmachine.

Klikfraude

Klikfraude wordt veroorzaakt door softwareprogramma’s die een klik op een gesponsorde koppeling simuleren, waardoor de adverteerder onevenredig veel kosten kwijt is. Het gevolg hiervan is dat het budget voortijdig opraakt, waardoor de advertenties van de getroffen adverteerder niet meer worden getoond.

Klout

Een klout-score is een score tussen 0 en 100 die je invloed op social media meet.

Landingspagina

Een landingspagina is een speciale webpagina opgezet en geschreven met als doel conversie (= bezoeker wordt klant).
Bezoekers komen op een landingspagina door een zoekopdracht via bijvoorbeeld Google, het klikken op een online advertentie, via linkjes uit een nieuwsbrief of door het direct intypen van de url bij een offline advertentie campagne.

Layar

Layar is een techniek waardoor het mogelijk is om verschillende lagen te zien via een camera.

Like / vind ik leuk

Berichten op Facebook kunnen "geliked" worden. Dit betekent dat een persoon het bericht wat geplaatst is leuk vindt.

Linkedin

LinkedIn is een online sociaal netwerk, actief sinds 5 mei 2003, dat gericht is op vakmensen. Op LinkedIn maakt men een profiel aan met persoonlijke kennisgegevens als werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Sinds 9 januari 2013 zijn er wereldwijd ongeveer 200 miljoen geregistreerden.

Linkpopulariteit

De sorteermethode (ranking) van een toenemend aantal zoekmachines waarbij niet de tekst van een pagina, of de daarin aangebrachte metatags, bepalend zijn voor de plaats van de webpagina in de resultatenlijst, maar het aantal links dat er naar deze pagina is gelegd. Naast het aantal links speelt ook de “kwaliteit” ervan een rol.

Een link vanaf een webpagina die zelf ook vaak is gelinkt (zoals de index Yahoo) scoort aanzienlijk beter dan tientallen links vanaf particuliere homepages.

Listed / lijsten

Twitter biedt je de mogelijkheid lijsten aan te maken voor de twitteraars (tweeps) waarvan jij hun tweets wilt volgen. Lijsten zorgen ervoor dat je overzicht kunt behouden over degene die jij zelf volgt. Je kunt bijvoorbeeld een lijst met collega’s, of potenciële klanten aanmaken. Lijsten kunnen openbaar of prive zijn.

Live stream

Live stream is een realtime weergave van een communicatiebron.

Log file

Ook wel Logbestand genoemd. Het bestand waarin alle activiteiten van de webserver wordt bijgehouden. Veel webstatistieken pakketten werken aan de hand van de logbestanden.

Mailchimp

Online e-mail marketing oplossing om contacten te managen, mails te sturen en het resultaat te monitoren.

Meta keyword tag

Standaard metatag, waar de belangrijkste sleutelwoorden van de website worden doorgegeven aan zoekmachines. In het verleden een van de belangrijkste manieren om de rankings van zoekmachines te beïnvloeden, tegenwoordig heeft het de kracht verloren.

Meta-zoekmachine

Met een meta-zoekmachine kun je een zoekvraag aan meerdere zoekmachines tegelijk stellen. Een meta-zoekmachine heeft geen eigen database met webpagina’s, maar raadpleegt zoekmachines. De resultaten worden met behulp van een eigen ranking systeem aangeboden aan de gebruiker.

Metasearch

Het proces waarbij een gecombineerde zoekopdracht wordt aangeboden aan verschillende zoekmachines. Meestal wordt hierbij gebruikgemaakt van de diensten van een metazoekmachine.

Mini website

Een website met een beperkt aantal pagina’s met als doel om bezoekers naar een bepaalde website of bedrijf te verwijzen. Vaak wordt een dergelijke website opgezet ter promotie van een bepaald product, de websites hebben dan ook een passende webadres. Een mini website bevat vaak niet meer dan 5 pagina’s.

Mirror site

Dit is een volledige kopie van een bepaalde site, meestal op een andere plaats op het net om zo dataverkeer te verminderen en de druk op een bepaalde machine of knooppunt te verlichten. Wordt ook misbruikt om de relevantie van een bepaalde site te verhogen. Beide sites worden dan als aparte sites aangemeld bij een zoekmachine.

Mobiele website

Een mobiele website is een verkleinde versie van een normale website speciaal ontworpen voor mobiele internet gebruikers.

Mobile device

Een mobiel apparaat.

Mobile use

Mobiel gebruik.

Multiple keyword tags

Het gebruik van meerdere metatags om het aantal keywords te verhogen. Vorm van spamdexing.

Myspace

Myspace is een sociaalnetwerksite met een groot aantal gebruikers die onder meer weblogs, profielen, groepen en dergelijke bijhouden. Een dergelijke website wordt ook wel een virtuele gemeenschap of community genoemd.

Pagerank

PageRank is een methode om pagina's op internet te ordenen naar belang. Het is ontwikkeld door de oprichters van Google Inc. (Larry Page en Sergey Brin) in 1998 toen zij nog actief waren op Stanford University.[1] Stanford University heeft het patent op PageRank terwijl de naam een handelsmerk is van Google.Een pagina krijgt een hogere PageRank als er meer links van andere pagina's zijn waarbij het aantal links op die andere pagina's en de PageRank van die andere pagina's ook van belang zijn.

Photobucket

Photobucket is een foto- en video-opslagdienst die in 2003 werd opgericht door Alex Welch en Darren Crystal. Op de website zijn sindsdien meer dan vier miljard foto's geüpload en worden er dagelijks meer dan 30.000 video's geüpload. De gratis versie van de website biedt 500 MB opslagruimte, de betaalde versie ongelimiteerd voor niet-commercieel gebruik.

Picasa

Google Picasa is een gratis service en programma van Google waarmee foto's bewerkt en gedeeld kunnen worden. De foto's kunnen in een online webalbum (Picasa Web Albums) worden gezet, afgedrukt, of via e-mail worden verstuurd.

Pinterest

Pinterest is een sociaalnetwerksite die fungeert als prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op een van de aangemaakte "moodboards" plaatsen. De website is met name in trek bij vrouwen (ongeveer 80% van de gebruikers[1]). De bedenker van Pinterest is Ben Silbermann.

Politweet

Een politiek geladen tweet.

Portal

Een portal is een website die voor gebruikers een toegangspoort tot het Internet wil zijn. Een portal kenmerkt zich door een uitgebreid aanbod aan diensten, zoals een zoekmachine, een directory, gratis e-mail, chat, nieuws, online shopping etc. Voorbeeld: Yahoo, MSN.

PTT: Peak Tweet Time

Het tijdstip waarop je meeste twitter volgers actief zijn

QR code

Een link naar een webpagina die is verwerkt tot tweedimensionale streepjescode die kan worden afgelezen met een QR- scanner. Een QR-scanner is als app te downloaden op iedere smartphone.

Query

Zoekopdracht voor een zoekmachine. Kan bestaan uit een enkel woord, meerdere woorden eventueel gecombineerd met syntactische elementen, zoals Booleaanse operatoren e.d. Meervoud is queries.

Ranking

Ranking is het ordenen van zoekresultaten op volgorde van relevantie. Het meest significante zoekresultaat bij een zoekopdracht wordt als eerste gepresenteerd. Iedere zoekmachine hanteert hiervoor eigen, geheime, regels; het zogenoemde algorithme.
Links tussen twee verschillende websites, waarbij beide webmasters een overeenkomst hebben. Een van de redenen om een overeenkomst aan te gaan is om de link populariteit van de beide sites zodanig te verhogen dat ook de ranking in de zoekmachines worden verbeterd. Wanneer er een overdreven mate van dergelijke links op beide sites staan, kan dit echter averechts werken.

Referrer

Referrer betekent letterlijk: verwijzer, oftewel het adres van de pagina die bezocht werd voor de huidige pagina. Voor site-eigenaren belangrijk om te weten waar het meeste verkeer vandaan komt. Als de referrer een zoekmachine is, zijn in de referrer-URL vaak ook de zoektermen opgenomen die de gebruiker hanteerde om de site te zoeken.

Remarketing

In email en online marketing, wordt de term remarketing or ecommerce remarking gebruikt als het gaat om de technieken, strategieen  en meestal de geautomatiseerde email systemen die marketeers en online verkoopkanalen gebruiken om met de bezoekers van hun website in contact te komen die niet de gewenste actie nemen op de website (meestal degene die de bestelprocedure / winkelwagen afbreekt).

Met andere woorden: door remarketing technieken herstel je het contact met de bezoeker die weg is gegaan van je website zonder te bestellen en heb je een nieuwe kans om er alsnog een betalende klant van te maken. Het wordt ook wel conversie marketing genoemd.

Reply of @ Mention

Is een tweet die begint met @gebruikersnaam. Het is een manier om direct tegen de andere gebruiker iets te zeggen, of te reageren op een tweet. Een tweet met @gebruikersnaam is overigens geen prive bericht! Aan de rechterkant (sitebar) van Twitter staat een linkje met je eigen @gebruikersnaam waar je de tweets kunt vinden waarin jou gebruikersnaam in opgenomen is.

Retention

De kunst om de bezoekers zo lang mogelijk op een internetsite te houden, voordat ze weer verder surfen. Dit gebeurt vaak door interessante content (inhoud) en diensten aan te bieden. De zogenaamde ‘sticky sites’ houden hun bezoekers langer vast door relevante content, diverse diensten en free stuff (gratis dingen) aan te bieden, met het doel om meer geld in het laatje te krijgen. Retention wordt gemeten aan de hand van het aantal minuten (de duur) dat een bezoeker per maand op de site doorbrengt.

Repeatweet

Een tweet die meer dan eens wordt verstuurd ivm een achterliggende marketingreden

Retweet

s het opnieuw versturen van een tweet die geplaatst is door een andere twitter gebruiker naar jou volgers (followers). Met een “Retweet” kun je bijvoorbeeld andere helpen die vraag gesteld hebben waarop jij denkt dat je volgers (followers) het antwoord weten

RSS

RSS staat voor Really Simple Syndication (eenvoudige gelijktijdige publicatie). Dit is een toepassing van XML en wordt gebruikt om links naar informatie op je website beschikbaar te stellen aan anderen.

Scripttaal

Een eenvoudige programmeertaal waarmee u scripts kunt schrijven. Perl (dat wordt uitgevoerd op de server) en JavaScript (dat wordt uitgevoerd in de browser) zijn voorbeelden van scripttalen.

SEA

Search Engine Advertising – Staat voor adverteren in de zoekmachines.

Selfie

Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, doorgaans gemaakt met een digitale camera, een smartphone of webcam, waarbij de foto is genomen door de persoon die erop afgebeeld staat. Een van de typische kenmerken is dan ook dat op de foto te zien is dat de persoon die is afgebeeld de camera vasthoudt. Het gebruik is populair bij jongeren.

SEM

Search Engine Marketing, Zoekmachine marketing: Marketing gericht op de promotie van een website. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het plaatsen van tekstlinks op andere websites en resultaatpagina’s van zoekmachines (SEA). Het aanmelden bij zoekmachines en linkpagina’s en zoekmachine optimalisatie (SEO).

Semantic Web

Het semantisch web verschaft een standaardframework waarmee data gedeeld en hergebruikt kunnen worden.[1] Het is een samenwerking onder leiding van het internationale orgaan voor internetstandaarden, het World Wide Web Consortium (W3C).

Het semantisch web is geen synoniem voor Web 2.0, zoals soms wel wordt verondersteld. Tim Berners-Lee beschreef het semantische web als een component van 'Web 3.0'.[3] Soms wordt het gebruikt als synoniem voor Web 3.0, hoewel de definities verschillen.

SEO

Search Engine Optimization – Technieken om een website zichtbaarder te maken voor de zoekmachines.

Server

Een computer die bronnen voor andere computers biedt. Op internet is een server gewoonlijk een host voor HTML-documenten en andere bestanden die beschikbaar zijn voor andere computers. De server is ook de computer waarop een bepaalde reeks bronnen (zoals de pagina’s waaruit een website bestaat) zijn opgeslagen en die – na een verzoek van de browser – HTML-documenten naar u toestuurt.

Sexting

Sexting is een combinatie van de woorden Sex en Texting. Sexting is het zenden van sexueel getinte berichten tussen 2 mobiele telefoons.

Share

Het delen van berichten op Social Media.

Skype

Skype (uitspraak: skaɪp) is een VoIP-programma van Microsoft, waarmee men over het internet kan telefoneren.

Smart phone

Een smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreidere computermogelijkheden biedt. Een smartphone kan ook beschouwd worden als een handcomputer of pda die tegelijk ook een telefoon is.

SMO (Social Media Optimalisatie)

Je hebt de content, je maakt er persreleases van, white papers, etc. Social Media optimalisatie zorgt ervoor dat deze data doorgezet kan worden. Kan er worden ingeschreven via RSS? Kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief? Kan je video embed worden op een andere site?

Sociale media

Met social media bedoelt men diensten op het internet waar gebruiker zich zonder supervisie van de website eigenaar vrij kan uiten. Gebruikers kunnen zelf hun content online plaatsen en delen met andere gebruikers op het internet. Bekende voorbeelden van social media zijn LinkedIn, Facebook, Twitter, Flickr, YouTube e.d

Social Selling

Het aantrekken van je klant, daar een waanzinnig goede relatie mee opbouwen en tegelijkertijd inzicht krijgen in de data van je klant of Smart, sexy en soulful verkopen door in te spelen op de hartverlangens van je klanten.

SPAM

Op internet wordt spamming gebruikt als term voor ongewenste reclamemail in grote hoeveelheden.

Spider

Software die ten behoeve van zoekmachines alle webpagina’s indexeren die ze tegenkomen. De spiders volgen daarbij iedere hyperlink die ze op hun weg tegenkomen. Elke pagina die hij tegenkomt stuurt hij terug naar de database van de zoekmachine.

Spotify

Spotify is een Zweeds bedrijf dat in 2006 is opgericht en dat muziek als stream aanbiedt. Gebruikers kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. Om opbrengsten te genereren wordt de uitzending door reclame onderbroken, maar tegen betaling is dit afkoopbaar. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.

Statische webpagina

Een gewone, ook wel “harde” HTML-webpagina die klaar staat op een webserver. Dit in tegenstelling tot een dynamische webpagina die lastiger of onmogelijk te indexeren zijn voor zoekrobots.

Streaming

Streaming is een techniek waarbij bewegende beelden of geluidsfragmenten via het internet direct op een computerscherm verschijnen of hoorbaar zijn zonder dat de weergave wordt onderbroken.

Submission

Het verzoek om te worden opgenomen in index of te worden bezocht door een spider van een zoekrobot wordt submission genoemd. Het indienen van zo’n verzoek is niet altijd gratis. Soms hoeft alleen in bepaalde categorieën te worden betaald, of kost het ‘met voorrang categoriseren’ geld. Let wel: er wordt niet betaald voor gegarandeerde opname bij een zoekmachine, alleen voor toelating tot het review-systeem.

Surfen

Surfen is via links van pagina naar pagina gaan op het World Wide Web.

Tablet

Een tablet-pc is een computer die in de hand kan worden gebruikt. Hij kan worden gezien als een grote, krachtigere pda, of als een kleine laptop. Het begrip is een geesteskind van Microsoft, maar het idee stamt al uit de jaren 60. De eerste tablet-pc verscheen begin jaren 90 op de markt.

Taggen

(metadata) of label, een soort categorie, toegevoegde informatie bij een digitaal bestand.

Thumbnail

Een thumbnail is een verkleining van je profielfoto.
Twitter kent een lijst met onderwerpen die Trending Topic zijn. Dat is een lijst met woorden of hashtags waar het meest over gesproken wordt op dat moment. Sinds 2010 is deze lijst ook per land of per stad te bekijken. Actuele nieuws gebeurtenissen komen vaak in de lijst voor, evenals bekende personen of speciale dagen.

Trip advisor

TripAdvisor is een internationale website waarop leden beoordelingen en foto's kunnen toevoegen over een accommodatie, restaurant of bezienswaardigheid.
Jaarlijks verschijnen er ook de Travelers Choice Awards voor de bestbeoordeelde hotels, wereldwijd. Momenteel staan er al meer dan 75 miljoen beoordelingen online.

TumbIr

Tumblr is een Microblogging-systeem om tekst, stilstaande en bewegende beelden, citaten, links en geluidsopnamen in een „tumblelog“ openbaar te maken.

Twalker

Een stalker op Twitter.

Twantrum

Een irritatie tweet.

Tweet

Een tweet is een twitterbericht van maximaal 140 tekens waarin naast gebeurtenissen en activiteiten ook foto's, video's en url's gedeeld kunnen worden.

Tweet cred

Een conversatie aangaan met een invloedrijk persoon op Twitter om volgers te werven of je merk te promoten.

Tweetdeck

TweetDeck is een gratis Adobe AIR-applicatie voor Twitter, Facebook, LinkedIn, Google Buzz, Foursquare en MySpace. Het is eigendom van Twitter. De applicatie is beschikbaar voor Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android en iOS-apparaten als de iPhone en iPad. Sinds december 2010 is TweetDeck ook te downloaden als webapplicatie voor Google Chrome.

Tweetup

Een bericht via meerdere mensen verspreiden om een event of feest te promoten.

Twillionaire

Een persoon die rijk is geworden door zijn Twitter skills.

Twitter

Twitter is een internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Het is een sociaal netwerksite waarop men zichzelf, zoals bij Facebook, een profiel en een avatar kan aanmeten. Het logo van Twitter is een vogeltje. Twitteren komt neer op in real time communiceren via een microweblog op een pc, gsm, smartphone of andere mobiele apparaten met een internetaansluiting. Door de combinatie van webloggen met instant messaging wordt het microblogging genoemd."

Twitter Chat

Een Twitter Chat is een interactieve conversatie via Twitter op een vooraf bepaald en aangekondigd moment en met gebruik van een vooraf gekozen en gecommuniceerde hashtag (#).

Twittertaal

B4- Before
b/c, bc- Because
BRB- Be Right Back
BTW- By The Way
CU- See You
DM- Direct message, een persoonlijke boodschap die niet door anderen gelezen kan worden
EM or EML- Email
Fab- Fabulous, geweldig
FB- Facebook
FF- Follow Friday (#followfriday) De vrijdagse aanbevelingen!
F2F (en dan ook maar meteen B2B, B2C): face to face, Business to business, Business to Consumer (Business to Community)
FYI- For Your Information, ter info, je hoeft er niet op te reageren
Gr8- Great GTG,
G2G- Got To Go
H/T- Hat tip: compliment
IC - I See, ik begrijp
ICYMI- In case you missed it
IDC- I don’t care, ik geef er niets om
IDK- I don’t know, weet ik niet
IM- Instant Message
JK or J/K- Just Kidding (grapje)
L8- Late
LI- LinkedIn
LMAO- Laughing My A** Off
LMK- Let Me Know, laat me weten
LOL- Laughing Out Loud
MT- Modified tweet (als je iets hebt veranderd)
OMG- Oh My God
OMW - On My Way
ORLY- Oh Really?!!
P2P- Person to person
ROFL- Rolling On The Floor Laughing
RT- ReTweet
SMH- Shaking My Head
TBH- to be honnest
Thx or Tx- Thanks
TL;DR- To long, did’n read
TMI- Too Much Information, teveel informatie, te persoonlijke informatie
TTYL- Talk To You Later
W/ - With
WTF - What the fuck
YT- YouTube

Twurvey

Een onderzoek / graadmeter via Twitter.

Twypo

Een verkeerd gespeld woord die de bedoeling van je tweet compleet veranderd.

Uploaden

Uploaden is het overbrengen van een bestand naar een andere computer. Het tegenovergestelde van uploaden is downloaden.

URL

URL staat voor Uniform Resource Locator, een uniek Internetadres. Een URL is opgebouwd uit het protocol (bijvoorbeeld http:// of ftp://) dat van toepassing is, het adres van de computer (bijvoorbeeld ‘zoeken-en-vinden.nl’) en eventueel een bestandsnaam met de directory-aanduiding.

User Generated Content (UGC)

De inhoud (content) van een website wordt verzorgd door de bezoekers in plaats van de webmasters. UGC is de basis van web 2.0, een manier waarop websites worden gecreëerd. Voorbeelden van UGC-websites zijn forums, chatboxen en videosites (zoals YouTube).
Een zoekmachine die zich in een bepaalde markt specialiseert, bijvoorbeeld een zoekmachine voor alle politiediensten of een zoekmachine voor mp3-bestanden.

Vimeo

Vimeo is een videowebsite waar gebruikers video's kunnen uploaden, delen en bekijken, ze moeten daarvoor afstand doen van hun exclusieve rechten op het beeldmateriaal en alle andere inhoud die ze uploaden. De website laat enkel video's toe die door de gebruiker zelf gemaakt zijn en die niet voor commerciële doeleinden zijn.

Vloggen

Vloggen (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.

Vortal

Een portal gericht op een onderwerp (zeg juridische onderwerpen) wordt ook wel een “verticale portal” ofwel “vortal” genoemd.

Web

Afkorting voor World Wide Web. Wordt ook wel (ten onrechte) ‘het net’ genoemd. Het web is een wereldwijd hypertextnetwerk, bestaande uit tientallen miljoenen webpagina’s. Het web is het grafische deel van het internet.

Web 1.0

Web 1.0 wordt beschouwd als het web van de documenten.

Web 2.0

Web 2.0 verwijst naar de ontwikkeling van internet tot een interactief medium waarbij gebruikers informatie kunnen uploaden en niet enkel downloaden. Internetgoeroe Tim O'Reilly bedacht de term en situeert de omslag omstreeks 2001, na het uiteen spatten van de internetzeepbel van het Web 1.0. Bij die aanvankelijke populariteit van het internet hoorde een 'nieuwe' economische euforie die eind jaren negentig in de dotcomhype eindigde.

Web 3.0

Web 3.0 behelst de trend waarbij internettoepassingen meer op elkaar zijn afgestemd, kunnen samengaan of geïntegreerd kunnen worden. Web 3.0 wordt beschouwd als de derde fase in de ontwikkeling van het internet en daarmee een vervolg op Web 2.0. Critici daarentegen spreken van Web 3.0 als slechts een marketingterm.

WebRanking

Een proces van het op de juiste manier aanmelden bij de juiste search engines wereldwijd op het web, met als resultaat een hoge notering in deze zoekmachines. Kortom: de techniek om gevonden te worden door (toekomstige) klanten.

Weblog

Een website die geregeld vernieuwd wordt en waarop alle informatie op chronologische volgorde (op datum) wordt weergegeven.

Website

Een website is een plaats op het world wide web. Ook wel webstek, netplek genoemd.

Webstatistieken

Bij webstatistiek wordt met behulp van een softwareprogramma het bezoek op een website gemeten. Hiermee kan men het aantal bezoekers aan de website in kaart brengen. Zo wordt duidelijk hoe bezoekers op de website komen, wat ze zoeken, wat en hoe vaak ze iets downloaden en in welke volgorde ze door de webpagina’s gaan.

WhatsApp

Whatsapp  is een berichtenapp voor mobiele telefoons. De applicatie is ontworpen voor smartphones en maakt het mogelijk om gratis met elkaar te sms'en, chatten en bestanden zoalsfoto's met elkaar te delen.

Widget

Is de algemene naam voor de elementen waaruit een grafische gebruikersomgeving kan worden opgebouwd (vensters, menu's, knoppen, keuzerondje).

Tegenwoordig wordt de term widget veelal gebruikt voor de kleine desktopapplicaties die onder andere terug te vinden zijn in Apples Dashboard, SuperKaramba (KDE) en DesktopX (Microsoft Windows, hier zijn ze gadgets genoemd).

Deze kleine applicaties voeren eenvoudige en veelvoorkomende taken uit en geven snel toegang tot veelgevraagde informatie. Een voorbeeld van dit soort widgets is een kleine kalender of een kleine nieuwsfeedlezer.

Wordpress

WordPress is vrije weblog-software, die onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs maken gebruik van WordPress.

World Wide Web

Het World Wide Web wordt ook vaak kortweg het WWW of Web genoemd. De miljoenen webpagina’s vormen samen het World Wide Web. Pagina’s zijn met andere pagina’s verbonden via hyperlinks, waardoor je van de ene naar de andere pagina kunt klikken.

Yammer

Yammer is een microblogging-webdienst gelanceerd in september 2008. Gebruikers kunnen berichten (post-updates) plaatsen, post-updates van anderen volgen, onderwerpen 'taggen' etc. Yammer richt zich op bedrijven.

YouTube

YouTube is een website waar de gebruiker filmpjes kan publiceren en in ruil daarvoor zijn exclusieve vermenigvuldigings- en auteursrechten afstaat.

Zoekmachine

Een zoekmachine is een zoekprogramma (een softwaretool) waarmee men via trefwoorden naar webpagina’s kan zoeken. Een zoekmachine bestaat uit drie onderdelen:
1. Een spider die via links over het Web reist en pagina’s voor de database verzamelt.
2. Een database waarin deze pagina’s worden opgeslagen.
3. Een interface met zoekmechanisme waarmee gebruikers naar informatie in de database kunnen zoeken."Wil jij direct aan de slag met het maken van professionele video‘s?


Wij hebben voor jou dé gratis checklist met 12 praktische tools. Zo kun jij meteen starten.

Download Checklist Tools

Reactie plaatsen