Help! Welke smartphone moet ik kiezen?

Als ik video’s wil maken met mijn smartphone

Welke smartphones (in 2022) zijn het meest geschikt voor het maken van video, en welke past bij jou? Met deze blog wil ik niet de suggestie wekken dat je direct naar de winkel moet stormen om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Want met een telefoon van een paar jaar oud kan je ook prima uit de voeten, zeker als je een paar handige kneepjes van het filmvak onder de knie hebt.

In het kort

Voordat je gaat kiezen is het wijs om na te denken over ‘wat’ je het liefste filmt, en ‘waar’ je de meeste opnames maakt (bijv. binnen of buiten) en welke instellingen + technische specificaties daar bij passen. Natuurlijk speelt de prijs ook mee.

Ik beschrijf in deze blog de elite smartphones van Apple, Sony, Google en Samsung.

Een paar verschillen tussen deze kanjers

• iPhone heeft de beste videokwaliteit

• Sony beschikt over super autofocusmogelijkheden

• Google heeft een súperhandige en innovatieve postproductiefunctie

• Samsung is het meest veelzijdig, vooral voor selfie opnamen

Hoor jij ook bij de 89% die bij het kopen van een smartphone let op de camerakwaliteit? En focus jij daarbij vooral op de hoeveelheid pixels? Let dan even op: een miskoop ligt op de loer. Je wil ten eerste weten wat je graag doet: TikTok filmpjes maken, Instagram stories posten of professionele documentaires maken. De info hieronder helpt jou op weg!

Kieswijzer

Bedenk eerst wat je qua filmen met je smartphone wilt. Met de juiste filmtechnieken onder de knie kán een smartphone in veel gevallen zelfs een professionele camera als een DSLR (spiegelreflex) vervangen. Welke route leg jij met jouw smartphone af, wat voor soort video’s wil je gaan produceren? Horizontaal, verticaal of vierkant voor sociale media, of ben je meer een YouTuber (vlogger)? Maak je graag documentaires. Of ligt jouw focus hoofdzakelijk op video’s voor zakelijk gebruik?

De beste telefoon is die ene met de meeste functies die VOOR JOU relevant zijn.

Denk dus goed na over de gewenste specificaties en je budget. 

Duurder, groter, nieuwer is niet altijd beter.

iPhone 13 pro - heeft de beste videokwaliteit 


Wat maakt deze smartphone bijzonder:

De sensor in de lens beweegt fysiek mee, waardoor foto’s en video’s met veel beweging scherper zijn. Apple heeft daarvoor de lenzen fysiek groter moeten maken, waardoor ze nu diagonaal onder elkaar staan in plaats van verticaal. Ook enkele andere specificaties van de groothoeklens en ultragroothoeklens zijn verbeterd.

Een nieuwe functie is de Cinematic Mode (filmmodus). Daarmee kan je de focus verleggen tussen twee personen of objecten, net als in professionele films.  Zoals de (Engelse) naam al verklapt, maak je daarmee filmpjes met effecten die vergelijkbaar zijn met de grote films op het witte doek. Je kan met de filmmodus makkelijker focussen op een persoon of een bepaald object en automatisch van focuspunt veranderen.

Verder biedt deze smartphone:

  1. Uitstekende prestaties bij weinig licht
  2. De sensoren zijn groter en sneller. Met een 3X telecamera (was voorheen 2X), kun je een nog grotere afstand overbruggen dan de iPhone 12.
  3. De digitale zoom gaat tot 15x!
  4. Het bevat een telelens met een diafragma van f/2.8, een groothoeklens met een diafragma van f/1.5 en een ultragroothoeklens met een gezichtsveld van 120 graden bij f/1.8.
  5. Daarnaast heeft de nieuwste telefoon van Apple een 6,1-inch Super Retina XDR-display. En 120 Hz ProMotion-video voor nog betere prestaties bij weinig licht. En in combinatie met de nachtmodus is dit een feestje om te kunnen filmen in moeilijkste licht omstandigheden.

Nog even over de Cinematografie-modus

De echte knaller bij deze smartphone is de Cinematografie-modus die het bokeh effect geeft. Het effect waarbij de achtergrond op video vervaagt. Dit maakt de iPhone 13 Pro een zeer concurrerend apparaat bij professionele opnames.

ProRes-video-uitvoer en Dolby Vision tot 4K bij 60 fps, maakt deze iPhone 13 pro een heel aantrekkelijk alternatief voor videografen die een 2e camera bij de hand willen hebben. Even voor de techneuten: met de Pro-Res-video-uitvoer en Dobly Vision film je tot 4K bij 60 fps. Ideaal om bijvoorbeeld als tweede camera op zak te hebben.

Het alternatief voor de DSLR of systeemcamera: 

  1. Altijd bij de hand of in de broekzak.
  2. Het is de eerste iPhone met 1TB intern geheugen.
  3. Tot slot heeft de iPhone een efficiëntere, duurzamere batterij dan voorheen.

Deze innovaties maken de iPhone 13 Pro, momenteel, tot een van de beste smartphones op de markt voor videoproductie. Dus als je van plan bent video’s te maken met je telefoon, overweeg dan uit de serie van Apple deze laatste iPhone 13 Pro.

Sony Xperia Pro-I – heeft de beste autofocus


De Sony heeft een 1-inch sensor en is voor de iPhone 13 Pro een serieuze concurrent vanwege een groot aantal upgrades aan het vorige model van Sony.

  1. De meest opvallende verbetering is de 1-inch sensor waar Sony over beschikt. Deze is uniek t.o.v. alle andere camera's.
  2. De verversingssnelheid is verbeterd, Sony garandeert dat gebruikers kunnen genieten van opnames met 4K-resolutie bij 120 fps. Ook dit is uniek t.o.v. alle smartphones die op dit moment op de markt zijn. Gaaf als je fan bent van slowmotions.
  3. Net als de iPhone biedt Sony een driedubbele 12 MP-camera aan de achterzijde en vier brandpuntsafstanden. Heel fijn want zoomen met een smartphone is doorgaans erg lelijk. De 4 brandpuntsafstanden lossen dit probleem (of liever gezegd ‘beperking’) op.
  4.  Dus: 4K HDR-opname met 24, 25, 30, 60 en 120fps.

Supersnelle autofocus

Wat zo speciaal is aan de Sony Xperia Pro-I-camera, is dat de camera aan de achterzijde opnamen maakt vanaf 4 brandpuntsafstanden. Waardoor ultrahoge resolutie wordt vastgelegd zonder enige digitale compressie. Opvallend is ook de supersnelle autofocus van Sony, die geweldig bewegende onderwerpen nauwkeurig en scherp vast legt.

Gebruikers gemak

De Xperia Pro-I heeft een mooie lijst met interface-verbeteringen die zijn ontworpen voor filmmakers. De resterende opnametijd en het geheugen worden weergegeven. Evenals toegang tot handmatige opname-instellingen zoals: het aantal framers per seconde, resolutie, ISO, witbalans en zelfs sluitertijd. Zelfs audioniveaus worden weergegeven tijdens het opnemen. Deze bedieningsfuncties maken dat de Xperia jou een professioneel gevoel geeft tijdens het filmen.

Android – Google Pixel Pro 6 & de Magische gum


De Google Pixel Pro heeft een 50MP-sensor en biedt verbeterde HDR-opnamen, intelligente bewerking en nog betere hardware dan de vorige versies.  De verversingssnelheid en batterijduur zijn vergelijkbaar met die van Apple.

De Pixel Pro heeft een indrukwekkend dynamisch bereik over zijn lenzen:

  1. Een 12 MP ultragroothoeklens bij f/2.2
  2. Periscopische 48 MP telefoto bij f/3.5 met 4X optische zoom
  3. Super Res Zoom tot 20x
  4. Natuurlijk de 50MP bij f/1.85

Magische gum

Het meest indrukwekkende kenmerk zit in de nabewerkingsfunctie van de video.

  1. De Pixel 6 en 6 Pro hebben namelijk opname-opties zoals Motion Mode en een Magic Eraser (gummetje). Waarmee je een snelle optie hebt om ongewenste objecten uit een frame te verwijderen. Het werkt niet vlekkeloos, maar het is een goed begin van nieuwe technologie. WOW!
  2. Groot scherm. Net als de grotere 13 Pro Max van de iPhone, heeft Google een behoorlijk massief 6,7-inch scherm. Voor het monteren en bekijken van opgenomen video geeft een groter scherm veel gemak.
  3. De Google Pixel Pro 6 is de meest betaalbare t.o.v. zijn concurrenten Apple en Sony en Samsung. Het scheelt een paar honderd euro in aanschaf.  

Samsung Galaxy S21 Ultra - is het meest veelzijdig 


De Samsung Galaxy S21 Ultra heeft een 40MP-sensor, waarmee de Samsung echt uitblinkt t.o.v. de anderen in dit lijstje. Die 40 MP camera aan de voorkant.

Verder heeft deze smartphone:

  1. Een hele snelle autofocus, uitstekende zoomfuncties en een verbeterde sensor.
  2. Een 12 MP ultragroothoeklens met dubbele telelenzen die 3x en 10x vergroten.
  3. Een indrukwekkend dynamisch bereik

Verder staat deze smartphone ook bekend om zijn indrukwekkende stabiliteit, dynamisch bereik en weinig tot geen Video Artifact effect*. 

*  Een videoartefact is een merkbare vervorming in de kwaliteit van video, veroorzaakt door datacompressie met verlies. Dit gebeurt om de video te vereenvoudigen, zodat deze op een kleinere schijfruimte kan worden opgeslagen of gemakkelijker kan worden verzonden.

 

Tot slot – conclusie – hoe maak je nou de beste keus? 

Als smartphonevideograaf wil je misschien je apparatuur ook nog uitbreiden met smartphoneaccessoires, zoals een statief, een selfiestick, een steady-cam, lichtbronnen, microfoons, opklik lenzen, en wat nog meer. Maar let op!

Spullen maken de man…. – maar zijn geen garantie voor de beste video opnames!

De beste telefoon om knappe video’s mee te maken is een combinatie van jouw persoonlijke:

  1. Gebruikersdoel
  2. Gewenste technische functies
  3. Beschikbare budget

Houd dus rekening met de aanschafprijs, filmbehoeften, wat en waar jij het meeste wil filmen, en vergelijk de verschillen tussen de besproken smartphonecamera’s die jou het meest passen.

Immers, de fijnste camera is toch altijd die ene, die je altijd bij je hebt, in je broekzak? Laat het dan voor jou ook een TOP camera zijn.

Mocht je mee willen kletsen over de verschillen tussen de smartphones - vragen hebben over technische details - of aanvullingen hebben die interssant zijn om te delen, kom langs in het (GRATIS) Online Video CaféWe kijken uit naar jouw ideeën en ervaring.

Wil je aan de slag met het maken van knappe video's - helemaal alles zelf kunnen doen - en het maximale uit je telefoon halen - in minimale tijd. Dat kan bij NewMediaBrains! In een LIVE training of via -learning. Wat jou het beste past. Check it out - klik hier voor meer informatie