
Weblog
6 docenten laten klas flippen in YouTube lessen
Iedere minuut wordt er wereldwijd 72 uur aan video geupload naar YouTube. Een groot deel is afkomstig van mensen die tegen palen aanlopen of uitglijden in de sneeuw, maar gelukkig worden er ook steeds vaker onderwijs video’s op YouTube gezet. Soms zijn het onderwijs video’s die extra informatie geven die andere docenten kunnen gebruiken in de les, maar er zijn ook video’s die zeer uitgebreide uitleg bevatten en gebruikt kunnen worden voor ‘flip the classroom’. Hierbij laat je leerlingen als huiswerk de uitleg video’s van de leerstof bekijken en behandel je de praktijk gezamenlijk in de les.
Ik ben een aantal mooie voorbeelden tegengekomen op YouTube die ik graag deel.
1. Maatschappijleer: Stefan van der Weide
Stefan van der Weide heeft inmiddels 143 kort video’s gemaakt over allerlei verschillende onderwerpen die behandeld worden tijdens Maatschappijleer. Hij is bezig met ‘flipping the class’ voor klas 3 VMBO waar hij ook over schrijft op zijn blog en waarbij uit een tussentijdse evaluatie bij de leerlingen bleek dat 96% er zeer tevreden over is! Geef je geen maatschappijleer maar heb je wel interesse in ‘flipping the classroom’ en hoe dit in de praktijk werkt? Dan zou ik zeker eens contact opnemen met praktijkdeskundige Stefan.
www.stefanvanderweide.nl / @svanderweide
2. Scheikunde: Sieger Kooij
Dit kanaal bevat maar liefst 122 video’s van scheikunde lessen waarbij uiteenlopende stof wordt behandeld voor HAVO en VWO leerlingen. Van koolstofchemie tot atoombouw tot de eindexamen vragen, alles komt aan bod via dit kanaal. Soms zijn het video’s die in de klas zijn opgenomen en soms op de computer met een virtueel whiteboard. Het scheikunde kanaal is van deze voorbeelden het meest populair met bijna 220.000 kijkers en ruim 1.300 abonnees!
3. Biologie en Geschiedenis: Stefan Rutenfrans
Stefan behandelt op zijn YouTube kanaal de biologie examenstof en recentelijk ook een geschiedenis examenstof voor HAVO en VWO. De nadruk ligt op biologie waar hij de verschillende onderwerpen behandelt door gebruik te maken van Prezi. Na de scheikundelessen is dit het meest populaire kanaal met 92.500 kijkers en 221 abonnees.
4. Natuurkunde: Pieter Palsma
Pieter is docent natuurkunde en neemt zijn lessen voor HAVO en VWO natuurkunde 'live' op en zet deze op zijn YouTube kanaal. Dit is een eerste stap om zijn lessen te 'flippen'. De video's zijn niet gehele lessen maar korte onderdelen van tussen de 4 en 10 minuten waarin hij één onderwerp behandelt. Inmiddels heeft Pieter 84 video's online staan en worden ze allang niet meer alleen door zijn eigen leerlingen bekeken; aan het groot aantal positieve reacties te zien helpen de video's van Pieter bijna dagelijks andere leerlingen de natuurkunde lesstof te begrijpen!
5. Aardrijkskunde: Fokko Hooijer
Het videokanaal van Fokko bevat 10 video’s waarin de aardrijkskunde theorie voor HAVO en VWO worden behandeld in wat langere videolessen (vaak tussen de 40 en 60 minuten). Fokko maakt de video’s door een Prezi presentatie op te nemen en te voorzien van gesproken uitleg.
Een YouTube kanaal van Wim Daniëls schrijver van een groot aantal boeken, woordenboeken en boeken over taal waarin hij in korte video’s de oorsprong van een woord uitlegt. Inmiddels heeft hij 19 video’s gemaakt over de meest uiteenlopende woorden allemaal met een erg leuke uitleg waarvan sommige zelfs op locatie.
http://www.wimdaniels.nl / @wimdaniels
Reacties op ‘flip the classroom’
Stefan is er achtergekomen dat leerlingen zeer positief zijn over zijn ‘flip the classroom’ experiment. Maar aan de reacties van leerlingen op YouTube zie je dat de onderwijsvideo’s op YouTube ook echt als waardevol worden ervaren. Kijk bijvoorbeeld naar de vragen onder deze scheikundevideo waar Sieger netjes op reageert. Hieronder een greep uit de reacties op verschillende video’s:
- ”Ik heb de VWO-videos bekeken. Ik snap het nu veel beter, bedankt daarvoor. Als u over het onderwerp van volgende periode ook filmpjes heeft, zal ik die zeker bekijken.”
- ”Hallo meneer, Ik heb morgen een natuurkunde toets en ik was helemaal in paniek omdat ik er niets van begreep. Ik ben uiteindelijk op youtube gaan kijken en kwam op uw domein uit. Ik wil u heel erg bedanken voor het feit dat u deze filmpjes erop zet, u bent namelijk de enige die ervoor zorgt dat ik mijn natuurkunde begrijp. Dus bij deze: vele malen dank! Ik hoop dat u nog meer filmpjes erop blijft zetten, zodat ik mijn examen kan halen :)”
- ”ge-wel-dig !!! hierdoor haaldeik een 8.0 voor mijn biologie SE !!! havo”
- ”Super bedankt! 10 keer zo goed uitgelegd dan mijn vage biologie lerares!”